OHR organizirao konferenciju „Platforma za akciju“

Dana 16 oktobra 2007. godine OHR je organizirao konferenciju pod nazivom „Platforma za akciju“ sa temom održivog ekonomskog razvoja kroz reforme  i partnerstvo.

U uvodnim izjavama Dr. Nikola Špirić, predsjednik Vijeća ministara BiH; Gdin. Miroslav Lajčak, Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU; Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije evropske komisije u BiH snažno su naglasili   potrebu da se ekonomskoj reformi da istaknuto mijesto kao prioritet u političkom planiranju, kako bi se pomoglo ekonomskom razvoju, kreiranju novih poslova i smanjenju siromaštva.

Glavni pravac je u naglašenoj potrebi da se podrži dijalog na ove teme. Ovaj događaj sakupio je na jednom mjestu ne samo političare i predstavnike međunarodne zajednice već i predstavnike iz redova poslovnog svijeta kao i članove akademske zajednice. Neophodne promjene moraju biti napravljene kroz BiH parlamentarne i zakonodavne institucije, a međunarodna zajednica je voljna i spremna pomoći.

Konferencija je bila podijeljena u tri segmenta. Prvi se bavio preprekama koje stoje na putu ekonomskog razvoja, kao što je, npr. nedovoljna upotrebljenost resursa. Druga je predložila puteve i načine kako bi se zaobišle ili prevazišle prepreke kroz sugestije inicijativa sa stvarnim utjecajem. Treća je predtsavljala pregled dostignutih zaključaka koji mogu biti preneseni državnim i entitetskim premijerima.   

Dilemu šta je važnije i korelaciju između ekonomskog i političkog donošenja odluka predstavljena je od strane Profesora Mladena Ivanića koji je ukazao na veze koje postoje između ekonomije i politike, posebno ove i ovakve opterećene ratom i socijalističkom ekonomijom u prošlosti.

Brojni govornici iz poslovnog svijeta, akademske zajednice i vladinih institucija izložili su svoja iskustva i vizije kako riješiti postojeće probleme a koji se odnose na poslovnu klimu; tržište radne snage; strano direktno ulaganje; natjecateljski duh i potrebu za dobrom strategijom.

U trećem dijelu, Dr. Špirić; Gdin. Brankovic, Premijer Federacije BiH; Gdin. Dodik, Premijer RS i Gdin. Džapo, Gradonačelnik Brčko distrikta, saslušali su zaključke donesene tokom prethodnih izlaganja i izrazili svoju odlučnost i želju da pokrenu promjene. Konferencija je završena potpisivanjem dokumenta „Naša platforma za akciju“.

Na konferenciji za medije, koja je uslijedila nakon potpisivanja dokumenta, Gdin. Lajčak je naglasio da je konferencija bila od vitalnog značaja za zemlju, posebno stoga što je uspješno ukazala na probleme koji se mogu riješiti vrlo brzo i jednostavno, u roku od samo par mijeseci.

Gdin. Špirić izrazio je svoje zadovoljstvo konferencijom pošto će ona pomoći da se iznađu riješenja za kritične dijelove ekonomije. Također, ona će pomoći u riješavanju problema fiskalne koordinacije kao i uspostavljanju Fiskalnog vijeća, koje bi trebalo postati aktivno od decembra 2007. godine.

Gdin. Branković iznio je svoje uvjerenje i želju da ovaj novo potpisani dokument neće ostati samo jedan od potpisanih dokumenata bez budućnosti. Dodao je da se raduje dogovorenom sastanku sa Gdinom. Dodikom na kojem bi trebalo da diskutuju o detaljima plana za ekonomski razvoj i rast koji ce pokrivati period od 2008-2012. godine.

Gdin. Dodik  je rekao da po njegovom mišljenju ne postoje ekonomije bez problema. Mjera političkog uspijeha u sferi ekonomije leži u postignutim rezultatima koji ostaju nakon političara koji su donijeli odluke.

Gdin Džapo dodao je kako ova netom potpisana platforma predstavlja put koji bi cijela BiH trebala slijediti.

Ambasador Kourkoulas naglasio je da je ovo bio vrlo uspiješan i konstruktivan dan tokom kojeg je čuo brojna interesantna mišljenja i poglede u vezi sa ekonomijom. Uvjeren je da će sve zainteresirane strane prihvatiti ideju da se reforme ne uvode da bi se zadovoljilo Brisel već zbog građana BiH, a pomoć EU na putu reformi neće izostati.

Europa.ba