Reorganizacija sudova za prekršaje

Konačni izvještaj Projekta reorganizacije sudova za prekršaje prezentovali su, 13. novembra 2007. godine, gosp. Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH i NJ.E. Alessandro Fallavollita, ambassador Italije u BiH.

Tekuća reforma pravosudnog sistema BiH jedna je od uspješnih priča i primjer za susjede u regiji. EU je osigurala većinu sredstava za ovu reformu, i mnoge druge projekte.

Trogodišnji Projekat reorganizacije uspješno je rezultirao izradom nacrta i usvajanjem novih procesnih zakona, koji su danas na snazi u entitetima. Sistem za rješavanje prekršajnih predmeta je reorganiziran a na snagu je stupio 2006. godine. Proces imenovanja sudija je uspostavljen, a broj sudija koji će riješavati prekršajne predmete je smanjen na pola. Elektronski Registar novčanih kazni je kreiran, a baza podataka će unaprijediti izvršenje i povećati naplatu novčanih kazni. Konačno, projekat je osigurao niz programa edukacije u oblasti primjene novih zakona i korištenja registara kazni za preko 2500 službenika i krajnjih korisnika.

Gosp. Perić je izrazio svoje zadovoljstvo što su domaće institucije te koje su obavile ovu uspješnu reformu, podsjećajući se na brojne izazove sa kojim se susrelo VSTV kada je ono uspostavljeno 2004. godine. On je naglasio važnost podrške koje je pružilo Ministarstvo pravde BiH i entitetska ministarstva tokom ovog projekta.

Ambasador Kourkoulas je pozdravio posvećenost koju su iskazali domaći akteri, posebno VSTV, te pohvalio izvještaj o ovom projektu, koji predstavlja svjedočanstvo za naporan rad i dobru volju pojedinaca i institucija. Ambasador je dodao do ovo dokazuje da tamo gdje ima volje, zemlja može provesti reforme čak i kada je riječ o složenim strukturama.

NJ.E. Alessandro Fallavollita je rekao da je Italije ponosna što je doprinijela ovom i drugim projektima za podršku reforme pravosuđa. Ambasador je izjavio da je jako i nazavisno pravosuđe, u koje svi građani mogu imati povjerenja, ključni element demokratije i osnova za dobar razvoj i potpunu integraciju u Evropu.

Stručnjaci koji su radili na ovom projektu osigurali su pregled dostignuća projekta i baze podataka Registra. Oko 387.000 akumuliranih predmeta danas se riješava i uskoro će na internetu utemeljena baza podataka omogućiti direktno praćenje novčanih kazni i zaostalih naplata, uz određene administrativne procedure, kao što je izdavanje vozačke dozvole, što više neće biti moguće ako pojedinac nije platio svoj dug za prekršajene kazne.

Europa.ba