Značaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Bosnu i Hercegovinu i njene građane

Kao odgovor na pitanje novinara o važnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini je u TV debati koju prikazuje BHT1, izjavio sljedeće:

Zašto nam je potreban Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?  

Evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana je konačni cilj politike – Proces stabilizacije i pridruživanja (PSP) – koju Evropska unija primjenjuje na zemlje iz regije.

U središtu PSP-a je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji predstavlja dalekosežni ugovorni odnos između Evropske unije i svake od zemalja Zapadnog Balkana i koji sadržava obostrana prava i obaveze.

SSP je prvi korak u procesu evropskih integracija. Njime se potvrđuje da postoji mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članica EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je prvi politički i ekonomski sporazum sa Evropskom unijom. – Potrebno je dalje jačanje Bosne i Hercegovine kao države u uspostavljanju partnerskih odnosa sa EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je obavezujući Ugovor koji funkcioniše kao katalizator promjena. Potpuna provedba odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za Bosnu i Hercegovinu predstavlja izuzetno važan korak ka integraciji u EU.

Šta predstavlja Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?  

SSP omogućava stvaranje zone slobodne trgovine između BiH i EU za industrijske proizvode i većinu poljoprivrednih proizvoda.

BiH će uspostaviti trgovinske odnose sa najvećim tržištem na svijetu; tržište od skoro 500 miliona potencijalnih klijenata.

Povećane su poslovne mogućnosti za izvoz u zemlje EU. Bosanskohercegovački proizvodi će se moći besplatno izvoziti dok Bosna i Hercegovina može zadržati carinske dadžbine za proizvode iz EU u tranzicijskom periodu. Izuzetno je važno taj momenat iskoristiti kako bi se ojačala privreda Bosne i Hercegovine.

SSP određuje zvanični okvir kako bi Bosna i Hercegovina mogla postepeno uskladiti svoj zakonodavni i ekonomski okvir sa okvirima EU i kako bi blisko sarađivala sa Evropskom unijom u određenom broju sektora koji su u središtu unutarnjeg tržišta.

Primjer: Šta zapravo znači biti dio jedinstvenog tržišta? Znači to da mađarski inžinjer koji ima njemačku fakultetsku diplomu može raditi u britanskoj fabrici koja ima sjedište u Italiji a čiji rad finansira belgijska banka i koja koristi struju koja se proizvodi u Francuskoj.

SSP podstiče aktivan razvoj regionalne saradnje specifične zemlje Zapadnog Balkana, uz podršku Evropske unije.

Korištenje “Programa Zajednice” – Otvaraju se mogućnosti da Bosna i Hercegovine dobije sredstva Evropske unije za područja poput zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture, socijalne politike, zaposlenosti i zaštite okoliša

Finansiranje postdiplomskih studija u EU, programa razmjene studenata, naučno-istraživački rad, saradnja u oblasti culture, regionalni razvoj…

Primjer iz oblasti obrazovanja: u zadnjih 20 godina je, uz podršku Evropske unije, 1.5 miliona studenata iz zemalja EU studiralo u drugim zemljama EU. Do sada je vrlo mali broj građana BiH iskoristilo ovu mogućnost. Evropska unija će ove godine omogućiti više stipendija za studiranje u zemljama EU za studente koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana. Da li želite da i Vaša djeca budu dio tog procesa?

Primjer iz obalsti kulture: Bosanskohercegovački dobitnik Oskara Danis Tanović je dobio sredstva Evropske unije uz pomoć kojih je režirao film “Ničija zemlja”; kao što je to primjer i sa mnogim drugim uspješnim evropskim filmovima, od kojih smo neke vidjeli za vrijeme održavanja Sarajevskog filmskog festivala..

Primjer iz oblasti naučno-istraživačkog rada: Građani Bosne i Hercegovine mogu razgovarati sa 2 milijarde ljudi u 217 zemalja koristeći GSM mobilne telefone. GSM standard je razvijen uz pomoć sredstava koje je EU obezbijedila za naučno-istraživački rad i on je postao globalni standard.

Potpisivanjem SSP-a, Bosna i Hercegovina preuzima odgovornost usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. To znači bolju zaštitu potrošača, jednake mogućnosti za sve ljude bez obzira na vjeroispovijest, etničku pripadnost i dr. kao i kvalitetnu i sigurnu hranu i druge proizvode, efikasnije javne službe, transparentniju potrošnju novca poreskih obveznika.

Suština Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne predstavlja samo odnos sa Evropskom unijom. Sporazum predstavlja program kojim će se omogućiti vitalne ekonomske i strukturalne reforme koje će revitalizirati upravne i ekonomske strukture Bosne i Hercegovine. SSP znači napredak Bosne i Hercegovine.

Postoji još jedan dodatni razlog zašto je Evropska unija tako snažno opredijeljena za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

 

Nakon tragičnih događanja iz 1990-tih, vjerujemo da će evropski proces pomoći vašoj zemlji da prevaziđe rane prošlosti. Da bismo to postigli, potrebna nam je pomoć svih vas.”

Europa.ba