Strategija razvoja i socijalne uključenosti

Dana 14 decembra 2007. održana je  u Sarajevu prezentacija povodom skorašnjeg donošenja dokumenta o strategiji razvoja i socijalne uključenosti zemlje, koji ce zamijeniti dokument o srednjoročoj razvojnoj strategiji koji završava u 2007. godini.

Nedavno parafirani sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja prvi korak na putu ka Evropi te je stoga pravi trenutak da se najavi priprema za sastanak donatora čim dva glavna dokumenta za predstojeċi period budu izrađena: dokument o strategiji razvoja zemlje i dokument o strategiji socijalne uključenosti za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanak je otvorio Gdin. Slobodan Šoja, šef kabineta predsjedavajućeg vijeća ministara BiH, Dr. Nikole Spiriċa, i dao kratki osvrt na dosege srednjoročne strategije razvoja koji pokriva period od 2004. do 2007. god. Zahvalio se na pomoċi dobivenoj od strane EU i Velike Britanije, kako na tehničkoj i savjetodavnoj pomoċi tako i na finansijskoj podršci. Najavio je da ċe dokument o novoj strategiji za period 2008. do 2013. god. biti urađen u potpunosti uvažavajuċi EU standarde.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH, naglasio je da BiH mora osavremeniti ciljeve razvoja kroz sveobuhvatnu i razumljivu strategiju razvoja zemlje koja bi trebala imati i strategiju socijalne uključenosti kao jedan dokument. Ovaj dokument služio bi kao smjernica za ekonomsku ekspanziju, poboljšanu globalnu konkurentnost, socijalnu pravdu i bolji životni standard za sve. Pojasnio je dosege i kompleksnost  zadatka koji Direktorat za ekonomsko planiranje ima pred sobom, a koji zahtijeva medju institucionalnu i više sektorsku koordinaciju na svim državnim nivoima vlasti kao i iskren socijalni i ekonomski dijalog kako bi se definirala optimalna kombinacija razvojne politike i zemlje kao cijeline. Da bi se postigli svi postavljeni ciljevi, strategija razvoja zemlje treba obezbjediti zajedničku viziju razvoja zemlje i izbjeci različite ekonomske politike.

Dosljedna strategija koja ċe na pravi način postaviti ciljeve razvoja BiH je od izuzetnog značaja jer, jednom kada se učini napredak prema Evropi i postane zemlja kandidat za članstvo, ta strategija razvoja postaje osnova za programiranje EU pomoċi kroz IPA projekte u području ekonomije, ljudskih resursa i razvoja sela, i na taj način predstavlja osnovu za buduċu finansijsku pomoċ.

I EU i Odjeljenje za međunarodni razvoj Velike Britanije pružaju tehničku pomoċ kako bi pojačali sposobnost Direktorata za ekonomsko planiranje u domenu koordinacije institucionalnog dijaloga i politike ekonomskog razvoja.

Njegova Ekselencija Matthew Rycroft, Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, čestitao je parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridružvanju kao prvom koraku prema buduċem statusu zemlje kandidata za članstvo u EU. Naglasio je potrebu da Direktorat za ekonomsko planiranje unese pet obaveznih elemenata u pripremu dokumenta o novoj strategiji:

  • Donatori koji ċe podržati projekat
  • Koherentna strategija
  • Direktorat za ekonomsko planiranje je vlasnik dokumenta
  • Primjenjena EU metodologije
  • Podesne veze u budžetskom planiranju

Gdja. Azemina Vukoviċ, asistent direktora u Direktoratu za ekonomsko planiranje  osvrnula se na implementaciju srednjoročne strategije razvoja naglasivši da je više od 60% planiranih projekata u potpunosti implementirano kao i da su još mnogi projekti u fazi implementacije, te da je samo 7% projekata koji uopċe nisu implementirani. Objasnila je da završni izvještaj, čija izrada je pri kraju, ima nekih nedostataka, posebno imajuċi u vidu statističke podatke a to stoga sto u BiH još nisu usvojeni statistički standardi EU. Nadalje, detaljno je objasnila metodologiju, obim i probleme u pripremi nove strategije razvoja i socijalne strategije za državu, objašnjavajuċi veċ postignute ciljeve kao i relevantne odluke donesene od strane savjeta ministara BiH.

Europa.ba