Prezentacija nove brošure “Otkrijmo EU zajedno”

Dana 18 decembra 2007. godine predstavljena je nova brošura u austrijskoj ambasadi od strane njegove ekselencije Dr. Werner Almhofer, ambasadora republike Austrije u BiH. U prezentaciji su učestvovali ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije evropske komisije u BiH i Gdja. Anela Alihodžić, zamjenica direktora u Direktoratu za evropske integracije.

Ambasador Almhofer naglasio  je da čak i građani država članica EU često ne znaju kako EU funkcionira, što je postigla za njih, koji su problemi sa kojima se susreće ili, koje promjene očekuju EU u budućnosti. On se nada da će ova brošura ponuditi odgovore studentima i učenicima na ova i mnoga druga pitanja, pošto je mlada generacija ona kojoj je put prema Evropi od izuzetnog značaja i koristi. Samo oni koji budu razumjeli pravila biti će u stanju imati značajnu ulogu u Evropi. Stoga, ova brošura će doprinijeti konačnom cilju – članstvu u EU i to ne kao nekakvoj dalekoj viziji, već kao realnom cilju koji BiH može postići.

Ambasador Kourkoulas izrazio je svoje zadovoljstvo sa brošurom  koja ce pomoći mlađoj generaciji kako bi imala čist uvid u ulogu BiH u EU. Naglasio je da je, bez ikakve sumnje, budućnost BiH u Evropi. Evropska perspektiva BiH naglašena je nedavnim parafiranjem sporazuma o pridruživanju, što će kao posljedicu donijeti sa sobom konkretne prednosti kao što su, na primjer, nova radna mjesta i bolji životni uslovi. Udruživanje sa EU zahtijeva angažman cijelog društva; da bi pomogli u tom zahtijevnom zadatku Delegacija evropske komisije je otvorila pet informacionih cenatara koji obezbjeđuju nužne informacije.

Gdja. Amela Alihodžić naglasila je njezinu zahvalnost ambasadoru Almhoferu i ambasadoru Kourkoulasu na njihovoj pomoći u informiranju BiH građana o EU i naglasila da već sada postoje škole i fakulteti koji imaju predavanja o socijalnom sistemu i zakonima EU, dodajući kako građani BiH trebaju biti informirani o zakonima EU, šta oni sadrže, šta nude i šta građani BiH mogu, eventualno, dobiti od njih.

Europa.ba