Konferencija: Vanjskotrgovinska politika BiH – pokretač razvoja

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, i gosp. Slobodan Puhalac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, otvorili su 22. januara 2008. godine konferenciju «Vanjskotrgovinska politika BiH – pokretač razvoja».

U svom uvodnom obraćanju, ambasador Kourkoulas je istakao da je diskusija o vanjskotrgovinskoj politici uslijedila u pravo vrijeme, nakon što je nedavno stupio na snagu Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) kao i parafiranje, ali i očekivano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). «Trgovina je pokretač razvoja, ali ne vodi automatski većem rastu i smanjenju siromaštva. Ona počiva na odgovarajućim ekonomskim reformama i restrukturiranjima koja su dio šire razvojne strategije.», naglasio je ambasador Kourkoulas i ponovio da su tri “stuba” vanjskotrgovinske politike BiH: provođenje CEFTA-e, provođenje SSP-a i prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Osvrćući se na pripremljeni Izvještaj o procjeni, ambasador je naglasio činjenicu da će preporuke u ovom izvještaju poslužiti kao osnova za pripremu podrške EU i drugih donatora, koja će biti usmjerena na trgovinska pitanja. Ambasador Kourkoulas je zaključio svoje uvodno obraćanje porukom: «Imperativ je da vlasti BiH preuzmu puno vlasništvo nad ovim izvještajem i procesom reformi tako da se Bosna i Hercegovina može, čak i brže, kretati na putu ka EU, te se na jednostavan način integrisati u svjetsku ekonomiju.»

Gosp. Slobodan Puhalac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, izrazio je očekivanja da će, u skladu sa ovim Izvještajem o procjeni, ukupna vanjskotrgovinska politika biti razvijena uz doprinos svih relevantnih institucija. «Samo će investiranjem u kvalitetu i uvođenjem evropskih standarda, domaći proizvodi biti prepoznatljivi i tako će pronaći mjesto na zahtjevnom evropskom tržištu », zaključio je gosp. Puhalac.

Tokom konferencije predstavljen je dokument «Izvještaj o procjeni potreba u oblastima koje se odnose na trgovinu» koji je pripremljen u okviru projekta Evropske unije pod nazivom «Razvoj trgovinske politike i odgovarajućih kapaciteta u Bosni i Hercegovini» (EU TPP). U dokumentu se analizira trenutno stanje vanjskotrgovinske politike BiH i on daje preporuke za uklanjanje ograničenja za djelotvorno učešće BiH u međunarodnom trgovinskom sistemu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija BiH koji su odgovorni za pripremu nacrta i provođenje vanjskotrgovinske politike BiH, predstavnici privatnog sektora, međunarodnih i naučnih organizacija i medija.

 

O TPP

Projekat finansira EU – Razvoj trgovinske politike i odgovarajućih kapaciteta u Bosni i Hercegovini (EU TPP).   

Vrijednost projekta EU TPP, koji će trajati nešto duže od 20 mjeseci, je 1.457.653 eura.

Ukupni je cilj osigurati podršku BiH u promovisanju njene integracije uopšteno u svjetsku, a posebno u ekonomiju EU kroz ekspanziju trgovine, a posebno porast izvoza.

Posebni ciljevi projekta su podrška BiH u razvoju njenih institucionalnih kapaciteta, posebno Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, kako bi mogli formulisati i provoditi sveobuhvatnu trgovinsku politiku u skladu sa ekonomskim interesima zemlje, a koja ojačava zakonski okvir za trgovinu.  

Dodatni posebni cilj je takođe podrška BiH, posebno Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, u pripremi i održavanju bilateralnih i multilateralnih pregovora, kao dio STO-a, potpisivanja i provođenja CEFTA-e i SSP-a, i u rješavanju ad hoc prioritetnih pitanja, koja se mogu pojaviti tokom pregovora.

Europa.ba