Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti potpisao BiHAMK

Na ceremoniji potpisivanja 6. februara 2008. godine u ime Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Kopp, šef Sektora Operacija u oblasti pravosuđa i unutarnjih poslova, predao je Evropsku povelju o sigurnosti puteva (ERSC) Elmedinu Bajramoviću, generalnom sekretaru BiHAMK-a. Potpisivanjem Povelje, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) postao je prvi član iz BiH i jedna od rijetkih organizacija iz država koje nisu članice EU a članice su ERSC-a.

U svom obraćanju gospodin Kopp je naglasio da je ovaj događaj «izvrstan primjer saradnje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u zajedničkom poduhvatu koji ima cilj da sačuva 25.000 života godišnje do 2010. godine kroz konkretne aktivnosti a kako bi se unaprijedila sigurnost puteva i povećala svijest javnosti o potrebi da se smanji broj nesreća sa smrtnim posljedicama». Podsjećajući da se samo tokom 2007. godina na putevima u BiH desilo 40.000 saobraćajnih nesreća u kojima je izgubljeno 430 života, gospodin Kopp je podcrtao postojanje potrebe za ozbiljnim odgovorom. Prije nego što je predao Povelju na potpis, gospodin Kopp je poželio BiHAMK-u uspjeh u daljem radu i sigurne puteve za sve građane Bosne i Hecegovine.

Između ostalih na ceremoniji govorio je i Osman Topčagić, direktor Direkcije za Evropske integracije Bosne i Hercegovine. On je naglasio činjenicu da je ova Povelja više od strateškog dokumenta i da njegovo potpisivanje nije samo simbolični čin. «To je pozivnica Evropske komisije svima nama u Bosni i Hercegovini da poduzmemo konkretne korake i slijedimo ovih 60 preporuka kako bi unaprijedili sigurnost puteva, smanjili broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama, da povećamo opću sigurnost, što će predstavljati korist za sve nas», zaključio je Topčagić.

Obraćajući se u ime menadžmenta BiHAMK-a, Rasim Kadić je izrazio svoje zadovoljstvo što je BiHAMK-u pružena mogućnost da postane član ove evropske inicijative. On je takođe pomenuo da je potpisivanjem ove Povelje prepoznata vrijednost dosadašnjeg rada BiHAMK-a, ali i da BiHAMK sada ima dodatnu odgovornost pri obavljanju svojih budućih aktivnosti.

Svi drugi govornici koji su prisustvovali ovom događaju poželjeli su BiHAMK uspjeh u budućnosti, te su izrazili svoju nada da će aktivnosti ovog kluba doprinijeti ukupnoj sigurnosti puteva u Bosni i Hercegovini.

 

O Evropskoj povelji o sigurnosti puteva

Evropska komisija ima vodeću ulogu u naporima na evropskom nivou da puteve u Evropi učini sigurnijim. Evropska povelja o sigurnosti puteva je jedna od mnogih inicijativa koje je poduzela Evropska komisija kao odgovor na ozbiljan problem: gubitak preko 50.000 života godišnje u saobraćajnim nesrećama u državama članicama Evropske unije. Cilj Evropske povelje o sigurnosti puteva je sačuvati 25.000 života godišnje do 2010. godine i predstavlja novu fazu u posvećenosti Evropske unije kada je riječ o sigurnosti puteva. Evropska povelja o sigurnosti puteva je nastala u januaru 2004. godine. Ova Povelja nudi evropsko priznanje asocijacijama koje su ga potpisale, a aktivnosti na sigurnosti puteva, koje one žele poduzeti, čini prepoznatljivim na evropskom nivou.

Europa.ba