“Tragovima Bosanskog kraljevstva” – predstavljen novi projekat podržan od EU

“Tragovima Bosanskog kraljevstva”, historijski i kulturni projekat, koji je  finansijski podržala Evropska unija, službeno je predstavljen 27. febraura u Sarajevu. Projekat je predstavila i implementirat će ga Fondacija Mozaik uz finansijsku podršku Evropske unije koja je osigurala oko 300.000 eura za njegovu provedbu.

Svrha ovog projekta je da unaprijedi konkurentnost BiH u oblasti kulturnog turizma privlačeći strane turiste i razvijajući domaću turističku potražnju. Turistička ponuda će biti razvijena na zajedničkim temeljima srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Projekat će unaprijediti sposobnosti 10 zajednica (Tešanj, Maglaj, Zenica, Kakanj, Visoko, Vareš, Travnik, Fojnica, Donji Vakuf i Jajce) da razviju atraktivnu turističku ponudu za doček i ugošćavanje turista. Projekat će doprinijeti općem ekonomskom i društvenom razvoju ciljnih regija razvijajući svijest javnosti o važnosti zajedničkog kulturnog i historijskog naslijeđa. Također, projekat će podići svijest bh. građana o velikom potencijalu lokalnih resursa (koji leži u njihovoj vlastitoj kulturnoj tradiciji i historiji) koji se mogu koristiti za jačanje lokalnog razvoja kroz turizam.

Govoreći na ceremoniji, gospodin Andre Lys, šef Odjela za operacije pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, podsjetio je uvažene zvanice na bogato historijsko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. “Možete preći preko Rimskog mosta, stajati na srednjovjekovnoj tvrđavi, odmarati se u otomanskom hanu ili pratiti željezničke tračnice iz austro-ugarskog perioda.”, rekao je Lys. 

Govoreći o mnoštvu različitih rezultata, koji mogu nastati iz ovog projekta gospodin Lys je dodao da simbol Projekta, kruna sa križevima poput ljiljana simbolizira zdravlje i prosperitet. “Stoga, sudbina ovog projekta je da obiluje prosperitetom i siguran sam da će doprinijeti ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju regije u kojoj će biti proveden.”, naglasio je gospodin Lys. On je dodao kako će projekat biti dokaz zajedničkog kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, ali i prilika za rast biznisa i otvaranje radnih mjesta.

Zaključujući svoje obraćanje gdin. Lys potcrtao je snažnu podršku Evropske komisije projektima lokalnog razvoja za koje je već donirala 10 miliona eura kroz 60 lokalnih incijativa za regionalni razvoj ili turizam. “Dopustite mi da naglasim da je Evropska komisija u potpunosti posvećena ovom projektu. Mi se istinski radujemo tome da možemo, zajedno sa svima vama, slijediti tragove Bosanskog kraljevstva i da ćemo uskoro biti svjedoci uspjeha ove nove inicijative.”, zaključio je gospodin Lys.

Između ostalih učesnika, Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, izrazio je zahvalnost Evropskoj komisiji koja je prepoznala potencijal i vrijednost ove ideje i odlučila da velikodušno podrži ovaj projekat.

Samir Softić, menadžer projekta Fondacije Mozaik, izrazio je svoju iskrenu nadu da će provedbom ovog projekta Bosna i Hercegovina imati kvalitetan proizvod koji će povezati lokalnu zajednicu, javni i privatni sektor, turizam i sve ostale zainteresovane.

Ukupna vrijednost projekta je 555.000 eura. 

Za više informacija o Mozaiku, molimo Vas da posjetite web stranicu: www.mozaik.ba

Europa.ba