Ambasador Kourkoulas pozdravio početak rada Agencije za promociju izvoza BiH

Novouspostavljena Agencija za promociju izvoza Bosne i Hercegovine (BHEPA), koja djeluje u okviru Vanjskotrgovinske komore BiH, predstavljena je 18. marta 2008. u Sarajevu u prisustvu šefa Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, gospodina Slobodana Puhalaca, ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH i gospodina Milana Lovrića, predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH.   

Ambasador Kourkoulas je čestitao Vanjskotrgovinskoj komori BiH na uspostavljanju ove organizacije, koja je namijenjena pruzanju podrške kompanijama iz BiH kako bi mogle da odgovore na prilike i izazove prisutne na globalnom tržištu, potcrtavajući njen značaj za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Nadalje, ambasador je rekao da je Europska unija podržala ovaj značajan institucionalni razvoj kroz projekat EU EXPRO, koji je jedan od mnogih projekata koje finansira EU u cilju jačanja ekonomske pozicije BiH.

Potcrtavajući značaj uspostave BHEPA-e, ambasador Kourkoulas je rekao: ”Nakon potpisivanja i realizacije CEFTA-e i SSP-a sa EU, izvoznici iz BiH će imati gotovo neograničen pristup najvećem i najbogatijem tržištu u svijetu – Evropskoj uniji.”

Ambasador Kourkoulas je naglasio činjenicu da se izvoz iz BiH mnogostruko povećao i da se odnos izvoz-uvoz povećao sa 29 na 45 posto u proteklih pet godina. “Trend je pozitivan, ali  se još mnogo mora  učiniti kako bi se ostvario cilj uravnotežene trgovine roba i usluga do 2010.  godine. Povećanje izvoza je složena aktivnost koja zahtijeva okvir u kojem su trgovinska politika, promocija trgovine i trgovinska praksa sinhronizirane.”

Na kraju, ambasador Kourkoulas je podsjetio koliko je važno da mala tržišta, kakvo je i tržište u BiH, imaju pristup većim slobodnim tržišnim područjima poput onoga koje je kreirano kroz CEFTA-u i trgovinsku zonu EU, koja će biti dostupna nakon potpisivanja SSP-a. BiH mora poduzeti sljedeći važan korak, podsjetio je ambasador, a to je prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

U svom obraćanju, ministar Puhalac je pružio dodatne informacije o odluci Vijeća ministara BiH, koja je vodila uspostavljanju BHEPA-e, te se fokusirao na značaj kreiranja prepoznatljivih bh. proizvoda, koji će biti sposobni da se održe na zahtjevnom tržištu EU. “Ekonomski razvoj se može mjeriti jedino stvarima koje su učinjene i jedan je od najvažnijih prioriteta za smanjenje deficita u vanjskoj trgovini. Iskreno se nadam da će Agencija pružiti veliki doprinos u ostvarivanju ovoj cilja i da će Vanjskotrgovinska komora biti mjesto gdje će poduzetnici započinjati i realizirati brojne pozitivne inicijative”, zaključio je ministar Puhalac.

Enes Ališković, direktor BHEPA-e, pružio je uvid u projekat kroz prezentaciju svih usluga koje pruža BHEPA, uključujući web stranicu i vodič “Kako izvoziti” i druge materijale dostupne klijentima BHEPA-e, prije svega bh. izvoznicima i međunarodnim klijentima/uvoznicima.

O BHEPA-i

Bosansko-hercegovačka agencija za promociju izvoza – BHEPA – je državna agencija koja djeluje u okviru Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.  Njena primarna uloga je da, promovirajući proizvode i sposobnosti zemlje na međunarodnoj sceni, pruži podršku svim kompanijama u BiH da razviju i prošire izvozna tržišta.

EU je podržala osnivanje BHEPA-e sa više od 840,000€

Za više informacija o BHEPA-i, molimo Vas da posjetite: www.bhexport.ba

Europa.ba