Evropska komisija pokreće dijalog o bezviznom režimu sa Bosnom i Hercegovinom

Potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot, zadužen za pitanja pravosuđa, ljudskih prava i bezbjednosti, pokrenuo je danas u Briselu dijalog o bezviznom režimu sa Bosnom i Hercegovinom. Cilj ovog dijaloga je dati jasne pokazatelje vlastima Bosne i Hercegovine koje mjere treba poduzeti kako bi se omogućio bezvizni režim za sve njene građane.

“Otvaranjem dijaloga o bezviznom režimu, Evropska unija dokazuje svoju odlučnost za postizanje zajedničkog cilja – slobodnog kretanja građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je potpredsjedniki Barrot na početku ceremonije dijaloga o bezviznom režimu.

Evropski komesar za Proširenje, Olli Rehn je dodao: “Pozdravljam pokretanje dijaloga o uspostavljanju bezviznog režima za sve građane Bosne i Hercegovine. Mislim da je to posebno dobra vijest za mlađe generacije koje će kroz mobilnost imati mogućnost da iz prve ruke steknu iskustva o Evropskoj uniju. Bezvizni režim je takođe od ključne važnost za razvoj biznisa čime se doprinosi ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.. “

U Bosni i Hercegovini je od 1. januara 2008. godine na snazi Sporazum o viznim olakšicama sa Evropskom unijom. Ovaj Sporazum omogućava lakše dobijanje viza za veliki broj kategorija građana, od studenata, sportista, radnika u polju kulture, novinara, do osoba koje posjećuju rodbinu koja živi u zemljama Evropske unije, osoba kojima je neophodan medicinski tretman, firmi koje sarađuju sa firmama iz zemalja Evropske unije i drugih.

Današnji sastanak predstavlja naredni korak i otvaranje dijaloga sa vlastima Bosne i Hercegovine koji će dovesti do bezviznog režima sa sve njene građane.

Evropska unija će nastaviti sa pružanjem političke i finansijske podrške Bosni i Hercegovini kako bi ispunila sve neophodne uslove za uspostavljanje bezviznog režima.

Više informacija

Vijeće Evropske unije je 28. januara 2008. godine pozdravilo namjeru Evropske komisije da otpočne dijalog o bezviznom režimu sa svim zemljama Zapadnog Balkana i izrazilo spremnost da o ovom pitanju vodi dalje razgovore na osnovu Komunikacije Evropske komisije o Zapadnom Balkanu. Od tada je Evropska komisija otvorila dijalog o bezviznom režimu sa Albanijom, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom. Taj proces se zasniva na detaljnoj mapi puta koja uspostavlja jasne uslove koje zemlje regije moraju ispuniti kako bi postepeno napredovali ka bezviznom režimu. To će Vijeću EU i Evropskoj komisiji omogućiti pražljivo praćenje napretka postignutog u provođenju neophodnih reformi.

Građani Bosne i Hercegovine od 1. januara 2008. godine već imaju koristi od Sporazuma o viznim olakšicama kojim je omogućena jednostavnija i brža procedura izdavanja viza za širok broj kategorija građana od studenata, sportista, radnika u polju kulture, novinara do osoba koje posjećuju rodbinu koja živi u zemljama Evropske unije, osoba kojima je neophodan medicinski tretman, firmi koje sarađuju sa firmama iz zemalja Evropske unije i drugih. Sporazum o viznim olakšicama takođe predviđa smanjenje troška izdavanja viza (35€ umjesto 60€) za sve koji apliciraju, besplatne vize za veliki broj kategorija građana kao što su djeca i penzioneri, kao i mogućnost dobijanja višekratnih viza na duži vremenski period.

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba

Europa.ba