Foča 2008, Evropski festival uličnog fudbala – mladost, zabava i fer plej na

Ekipa “Nikšić” iz Crne Gore pobjednik je prvog Evropskog festivala uličnog fudbala koji se održao od 22. do 25. maja 2008. godine u Foči, gradiću u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Festival, koji je podržala Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje, a organizovale nevladine organizacije “Streetfootballworld” iz Njemačke i njen partner “Football Friends” iz Srbije, okupio je 240 mladih igrača iz 15 evropskih zemalja.

„Ovaj jedinstveni sportski događaj spojio je mlade ljude iz cijele Evrope koji uživaju u uličnom fudbalu.”, rekao je Olli Rehn, evropski komesar za proširenje. Pominjući riječi gospodina Rehna tokom sastanka organizatora i novinara iz cijele Evrope, načelnik općine Foča gospodin Zdravko Krsmanović je naglasio da je glavna poruka ovog događaja imala odlike fudbala – prijateljstvo, povjerenje i međukulturna saradnja.

Gospodin Krsmanović je uručio simbolični dar gospodinu Ferdinandu Koppu koji je u ime Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini izrazio nadu da ovakav događaj predstavlja izvrsnu priliku ne samo za Foču nego i za čitavu regiju. “Nadam se da ovakav događaj šalje pozitivan signal iz Foče”, dodao je gospodin Kopp.

Bivši igrač njemačke reprezentacije Carsten Ramelow susreo se sa ekipama i dao mladim fudbalerima savjete za igru. “Igrao sam ulični fudbal u djetinjstvu i vjerujem da je to izvrsna prilika da se djeca iz različitih kultura zbliže igrajući fudbal. Prihvatio sam poziv da pružim vlastiti doprinos ovom značajnom događaju koji promoviše društvenu dimenziju fudbala u Bosni i Hercegovini”, rekao je gospodin Ramelow koji je uručio Veselku Njegušu, mladom igraču uličnog fudbala iz Foče, svoj originalni i potpisani dres njemačkog fudbalskog tima Bayer Leverkusen, za koji je igrao 12 godina.

Gledajući utakmice sa iskrenim interesovanjem, gospodin Luka Sodja iz Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje je objasnio da je ovaj projekt dobio podršku zato što predstavlja drugu, društvenu stranu angažmana Generalne direkcije za proširenje u Bosni i Hercegovini. “Željeli smo podržati  projekt koji pokazuje mladim ljudima i iz Bosne i Hercegovine i iz regije da se ne razlikuju od djece iz drugih evropskih zemalja. Željeli smo omogućiti da djeca, igra i fudbal govore sami za sebe.” Gospodin Sodja je naglasio da će fudbalski teren ostati jedan od dugoročnih rezultata ovog projekta, namijenjen djeci Foče kako bi nastavili igrati ulični fudbal i nakon turnira.

Načelnik Krsmanović je dodao da je tokom ovih dana Foča bila primjer otvorenog grada i pravi centar mladosti i sporta.

O Evropskom festivalu uličnog fudbala

Turnir je okupio 24 ekipe, od kojih je svaka brojala osam mladih, amaterskih igrača uličnog fudbala u dobi između 14 i 18 godina. Na turniru su iz Bosne i Hercegovine učestvovali sljedeće ekipe: Football Friends (Foča), Banjaluka, Goražde, Mostar, Sarajevo, Trebinje, Ustikolina i Zenica.

Dvanaest ekipa iz Češke Republike, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Latvije, Poljske, Portugala, Velike Britanije i Turske su posebno izabrani da igraju na festivalu kako bi kroz fudbal doprinijeli društvenom razvoju, s tim da je svaki tim predstavljao društvenu, neprofitnu organizaciju, koja je aktivna u ovom polju. Dvanaest ekipa iz regije Zapadnog Balkana okupile su u duhu prijateljstva i tolerancije zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Učesnici su prisustvovali radionicama o fer igri u fudbalu te tako učili od ostalih mladih ljudi koji su predani društvenom razvoju kroz fudbal. Fudbalske utakmice se se igrale u skladu sa posebnim pravilima fer igre. Nije bilo sudija i igrači su sami bili odgovorni za presuđivanje prekršaja i riješavanje razmirica kroz dijalog.

Europa.ba