Evropska unija podržala Kid’s Festival

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, prisustvovao je 6. juna 2008. godine ceremoniji otvoranja Kid’s Festivala, koji je u Sarajevu organizovala nevladina organizacija Via Kult. Ovaj petodnevni događaj pružit će mogućnost da 40.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine uživa u jedinstvenoj kombinaciji projekcije filmova, zabave, radionica, predstava, obrazovnih i programa za razvijanje svijesti.

“Evropska unija provodi niz projekata u Bosni i Hercegovini, i mnogi od njih su veoma važni, ali vjerujem da je ovo najvažniji projekt koji smo proveli u zadnjoj godini.”, naglasio je ambasador Kourkoulas i dodao: “Ovaj projekat je veoma važan ne zbog finansijskih sredstava koja smo osigurali, nego zbog mladih i djece ove zemlje.” Ambasador je čestitao gđi. Susanne Prahl-Landžo, direktorici Via Kult Office-a na njenoj inicijativi za organizovanje ovog događaja iz godine u godinu, a svoj djeci koja će posjetiti Festival ambasador je poručio: “Trebate biti ponosni na svoju zemlju, zato što ima prelijepe rijeke, planine, prirodu. Ovo je zemlja poznatih umjetnika, pisaca, zemlja sa bogatom istorijom.”, rekao je ambasador Kourkoulas naglašavajući posvećenost Evropske unije tome da Bosna i Hercegovina bude dio njene porodice. Ambasador je zaključio svoje obraćanje izražavajući nadu da će slijedeće godine Festival okupiti djecu iz cijele regije.

Gđa. Susanne Prahl-Landžo se zahvalila ambasadoru Kourkoulasu i njegovom timu na podršci koju je osigurala Delegacija Evropske komisije u BiH, ističući da će ova podrška osigurati da će sva djeca koja su izrazila interes da posjete Festival imati priliku da to učine. “Zahvaljujući vašoj pomoći učinili smo sretnim hiljade i hiljade djece i ja se nadam da će ovo biti početak dugog prijateljstva.”, rekla je gđa. Prahl-Landžo. 

Na kraju prezentacije Via Kult je uručio poklon ambasadoru Kourkoulasu – zastavu Evropske unije napravljenu od balona a klovn koji je došao iz Italije kako bi zabavio djecu iz BiH izveo je specijalnu predstavu.

Evropska unija je osigurala 100.000 eura za organizaciju Kid’ Festivala u 2008. i 2009. godini.

O Kid’s Festivalu

Kid’s Festival je najveća manifestacija za djecu i mlade u BiH koju već pet godina organizuje nevladina organizacija Via Kult. Ovaj istinski dječiji festival će tokom pet dana organizovati nebrojene aktivnosti, interaktivne obrazovne programe i zabavu za najmanje 40.000 djece iz cijele BiH. Tokom Festivala djeca će kroz zabavu, ples i igru imati priliku da razmjene i steknu poštovanje i razumjevanje za različite kulture. Zabavljači iz Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Španije i mnogih drugih zemalja iz cijelog svijeta izvodiće predstave za djecu iz BiH.

Za mnogu djecu ovo će biti prilika da prvi put upoznaju Sarajevo, glavni grad njihove zemlje. Posebni napori su poduzeti kako bi i djeca sa posebnim potrebama bila dio ove manifestacije.

Festival će se održati od 6. do 10. juna 2008. godine u Sportskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu. Za više informacija molimo vas da posjetite: www.kidsfest.ba

 

Europa.ba