Uspješno okončan projekt između Evropske unije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

Ceremonija potpisivanja “Memoranduma o razumijevanju o nastavku saradnje između  Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) i Švedske državne sudske uprave (SNCA)“ održana je 3. jula 2008. godine u Sarajevu. Memorandum o razumijevanju rezultat je “Twinning Light“ projekta pod nazivom “Podrška VSTV BiH”, koji je Evropska unija podržala sa 250.000 eura.

Gospodin Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, čestitao je partnerima na nastavku njihove saradanje. “Nezavisno, nepristrasno, pouzdano i pravosuđe koje dobro funkcioniše ključno je za svako demokratsko društvo.”, rekao je gospodin Vanbrabant potcrtavajući tri osnovna razloga za podršku Evropske komisije pravosuđu. Prvi cilj je konsolidiranje mandata VSTV BiH. Drugi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ističe odredbe za jačanje područja pravosuđa, sloboda i sigurnosti jačajući institucije i vladavinu prava. I konačno, dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom koji je nedavno predstavila Evropska komisija takođe će zavisiti od napretka koji ostvari pravosuđe. “Uvjeravam vas da će se podrška Evropske unije pravosuđu nastaviti. Vjerujemo da je Sporazum koji je danas potpisan, dobra osnova da nastavimo finansijski podržavati, posebno VSTV. Računamo na vašu uspješnu saradnju.”, zaključio je gospodin Vanbrabant.

Gospodin Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH, pojasnio je da je ovaj twinning projekat pokrio pitanja konsolidacije mandata VSTV, ustavnih amandmana, uvoda u bolju praksu u radu administrativnih ureda sudova i tužilaštava, unaprijedio budžete i finansiranje sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini i saradnju između sudija, tužilaca i policijskih dužnosnika. On se zahvalio svih relevantnim partnerima, posebno Delegaciji Evropske komisije u BiH na finansijskoj podršci za ovu twinning podršku naglašavajući da je ona bila ključna za tekući proces reforme pravosuđa u BiH.

Gospodin Anders Hedlund, direktor Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), istakao je važnost koordinacije svih relevantnih projekata vezanih za Strategiju reforme pravosudnog sistema kako bi se obavila uspješna reforma pravosuđa u BiH.

O podršci Evropske komisije sektoru pravosuđa  

Evropska komisija podržavala je reformu pravosuđa kroz značajnu podršku iz CARDS programa i nastavit će pružati podršku kroz novi Instrument pretpristupne podrške (IPA). Od 2001. godine do danas Evropska komisija je dodijelila blizu 40 miliona eura za pravosuđe Bosne i Hercegovine. Nezavisna pravosudna komisija a potom Visoko sudsko i tužilačko vijeće bili su glavni korisnici ove podrške zajedno sa Sudom i Tužilaštvom BiH, Ustavnim sudom BiH i Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

Europa.ba