Pokretanje “Barselona procesa: Mediteranska unija” na Samitu u Parizu

U nedelju, 13. jula 2008.g. će se na samitu šefova država zemalja članica EU i predsjednika Evropske komisije,  čiji je domaćin Francuska kao predsjedavajuća Evropskom unijom,  inicirati Barselona proces: Mediteranska unija. Cilj ove ambiciozne inicijative je produbljivanje i usmjeravanje euro-mediteranskih odnosa uz istovremeno održavanje i ponovno isticanje originalnih ambicija Deklaracije iz Barselone o stvaranju zone mira, sigurnosti i prosperiteta.

Predsjednik Barroso je izjavio: “Pokretanje Barselona procesa: stvaranje Mediteranske unije je pokazatelj odnosa između Evrope i mediteranskih prijatelja. Njime se naglašava stalno zalaganje Evropske unije i politička volja za ostvarenje ambicija Deklaracije iz Barselone da se izgradi zona stabilnosti, zajedničkog napretka i sigurnosti u Mediteranskoj regiji. Njime se potvrđuje da je ovo zajednička ambicija, zajednička  opredjeljenost i zajedničko putovanje. Zajedno smo jači i uvjeren sam da će Mediteranska unija ubrzati napredak ka našem zajedničkom odredištu. Veće uključivanje privatnog sektora će biti dodatni važni elemenat našeg zajedničkog poduhvata.”  

Evropska komesarka za vanjske odnose i politiku evropskog susjedstva, Benita Ferrero-Waldner je dodala: “Prešli smo dug put od pokretanja Barselona procesa. Stvaranjem brojnih funkcionalnih euro-mediteranskih mreža smo razvili istinsko partnerstvo u velikom broju oblasti uključujući politički dijalog, civilno društvo, obrazovanje i medije. Uprkos određenim preprekama i smetnjama, naša želja i pokretačka snaga nisu ublažene. Sada želimo kosolidovati napretak koji smo postigli, nadograditi se na to i staviti partnerstvo koje smo izgradili na novi nivo izvodljivosti, vitalnosti i vidljivosti za sve naše građane. Sa samitom u Parizu pravimo novu mapu naših združenih ambicija.”

Očekuje se da će se na Samitu usvojiti stanovišta koja se tiču zajedničkog vlasništva, zajedničkog upravljanja i izrade projekata koji će donijeti stvarna i opipljiva poboljšanja u životima ljudi. Nadamo se da će izgradnja čvrstih osnova i struktura Barselona procesa potaknuti kvalitativnu promjenu u odnosima između Evrope i njenih mediteranskih partnera.

Dok Politika evropskog susjedstva nastavlja da vodi bilateralne odnose u regiji sa posebnim pristupom Barselona procesu, Mediteranska unija će nadopuniti ovu politiku jačanjem regionalne saradnje.

Nadograđeni politički odnos predviđa održavanje dvogodišnjih samita šefova država kao i uspostava funkcije dopredsjedavanja kako bi se ovi samiti vodili, kao i održavanje godišnjih sastanaka ministara vanjskih poslova, ministarskih sektorskih sastanaka i sastanaka viših državnih dužnosnika. Uspostaviće se zajednički sekretarijati kako bi se unaprijedili i pratili projekti, dok će se uspostavom stalnog komiteta euro-mediteranskih predstavnika obezbijediti podrška novi institucionalnim i administrativnim strukturama.

Projekti bi trebalo da teže unaprijeđenju rasta, zaposlenosti, kohezije i socio-ekonomske integracij u oblastima kao što su energetika i sigurnost energetike, zaštita okolišta, civilna zaštita, transport i obrazovanje.

 Biće neophodno mobiliziranje dodatnih finansijskih sredstava, koji nisu uključeni u postojeće budžetske alokacije, kako bi se ovi projekti realizovali. Finansijski izvori se očekuju iz privatnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralne saradnje kao i doprinosa zemalja članica Evropske unije i mediteranskih partnera.

Više informacija

Od pokretanja 1995. godine, Barselona proces, koji predstavlja partnerstvo 39 vlada i preko 750 miliona ljudi,  je bio glavni instrument euro-mediteranskih odnosa. Ovaj proces je bio mehanizam za uspostavljanje mira, sigurnosti i zajedničkog prosperiteta regije gdje su dugogodišnji konflikti i nedovoljan stepen provedbe reformi često sprečavali napredak.

Evropska komisija od 1995.g. iz budžeta zajednice podržala Barselona proces sa preko 9 milijardi eura bespovratnih sredstava. Jedan od uspješnih promjera saradnje unutar Barselona procesa je uspostava Euro-mediteranske parlamentarne skupštine, uspostava Euro-mediteranskog instrumenta za investiranje i partnerstvo (FEMIP) koji obezbjeđuje preko 2 milijarde eura kredita mediteranskim partnerima, i uspostava Fondacije Anna Lindh za razvijanje dijaloga između kultura, koja je prva Euromed zajednička institucija koji finansiraju svi partneri kao i Evropska komisija. Danas je Fondacija Anna Lindh mreža od preko 1500 organizacija civilnog društva koja pokriva sve zemlje partnere.

Trgovinski odnosi Euromed-a su zdravi: liberalizacija trgovine od začetka Barselona procesa je povećala trgovinu. Izvoz iz mediteranskih zemalja u 27 zemalja članica Evropske unije je porastao u prosjeku za 10% godišnje u periodu 2000 do 2006.g. Istovremeno, količina uvoza iz 27 zemalja članica Evropske unije je poraslau prosjeku 4% u periodu od 2000 do 2006.g. Ukupna trgovina Euromed-a sa Evropskom unijom (izuzev Turske) je dostigla iznos od 120 milijardi eura u 2006. godini, što čini više od 5% ukupne vanjske trgovine Evropske unije.

Više informacija na:

http://ec.europa.eu/external_relations/euromed/index.htm

Christiane Hohmann                                      + 32 2 29 91196

Amadeo Altafaj Tardio                           + 32 2 29 52658

Concha Fernández de la Puente                   + 32 2 29 52977

Europa.ba