Nova savjetodavna podrška za projekte investiranja u infrastrukturu za zemlje Zapadnog Balkana

Evropska komisija je 16. juna 2008.g. u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnom bankom Vijeća Evrope (CEB) odobrila preko 10 miliona € savjetodavne podrške za 18 projekata infrastrukture koje će dovesti do investicija vrijednih 800 miliona eura koje će ove tri banke sufinansirati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu (pod Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN), Crnoj Gori i Srbiji. Više projekata će biti odobreno do kraja 2008.g.

Korisnici ove savjetodavne pomoći će biti komunalne kompanije, opštine i druge javne institucije koje pružaju javne usluge. U većini slučajeva, ove institucije nemaju kapacitete i kadrove koji će napraviti izvodljive prijedloge projekata kako bi dobili finansije od banaka. Komisija će obezbijediti savjetodavnu podršku, studije izvodljivosti i obuku za pripremu i realizaciju investicija. Investiranje će se zatim vršiti u vidu sufinansiranja putem kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Evrope uz sredstva koje obezbjeđuju države korisnice i drugih donatora. Projekti koji će biti podržani su projekti socijalnog sektora, sektora transporta, energetike i zaštite okoliša. Oni će uključivati poboljšanje željezničkih puteva, izgradnju fabrika za tretiranje otpadnih voda i vodovodnih sistema, sistema za prenos energije, izgradnju škola i bolnica.

Ovo je važan korak za Komisiju u pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana kako bi im omogućila da dobiju kredite i obezbijede druge izvore finansiranja za sopstvene investicije. Rezultati ovih projekata će imati direktan uticaj na poboljšanje kvaliteta života ljudi u regiji. Ovo je omogućeno zahvaljujući odličnoj saradnji između Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Razvojne banke Vijeća Evrope i zemalja regije koje su korisnice projekta.

Govoreći u ime jedne od zemalja korisnica, gdin Albert Gajo, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije, zadužen za IPA-u i koordinaciju donatorske pomoći je izjavio: “Neophodna nam je pomoć kako bismo pripremili konkretne projekte, jer želimo garantovati svakom građaninu pristup vodi, zdravlju i struji. Trebaju nam bolje škole i efikasnije bolnice i klinike. Željeznice i putevi su neophodni za građane i preduzeća. Zbog toga je neophodno uložiti ogromne investicije u regiju. Glavni izazov predstavlja pripremanje dobrih i kvalitetnih prijedloga projekata za investiranje kojima ćemo privući investitore koji nude konkurentna finansijska rješenja. A instrument za projekte infrastrukture će nam pomoći u suočavanju sa ovim izazovom.

Instrument za projekte infrastrukture je dugoročna inicijativa Evropske komisije u partnerstvu sa Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Razvojnom bankom Vijeća Evrope kako bi se podržala priprema projekata koji se mogu sufinansirati putem grantova i kredita koje obezbjeđuju zemlje korisnice, tri banke i drugi donatori. Evropska komisija je već izdvojila 16 miliona eura za ovaj Instrument. Dodatnih 36 miliona eura će se obezbijediti iz finansijske podrške Evropske komisije za 2008, uključujući i sredstva za investiranje u opštinama, što ukupno iznosi 56 miliona eura. Ovaj Instrument podrazumijeva dugoročno zalaganje Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Evrope i drugih zainteresovanih donatora i međunarodnih finansijskih institucija, za mobilizovanje grantova i kredita kako bi se finansirale neophodne investicije u regiji. On će imati izuzetno važnu katalitičku ulogu u privlačenju kredita i grantova za sufinansiranje neophodnih projekata infrastrukture u regiji.

Za više informacija molimo kontaktirajte: Gdin Yngve Engström, šef odjela, Regionalni programi, Generalna direkcija za proširenje, Evropska komisija (email: yngve.engstroem@ec.europa.eu )

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj online servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost www.europa.ba.

Europa.ba