U Banja Luci završnom konferencijom okončan EU projekat „Podrška upravljanju kvalitetom voda u BiH, faza II“

Završna konferencija EU projekta „Podrška upravljanju kvalitetom voda u BiH, faza II“ održana je danas u Banja Luci. Na konferenciji su učestvovali dr. Johann Hesse, načelnik Odjela za ekonomsku reformu i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u BiH, Martin Wolff, vođa projekta, Reuf Hadžibegović, pomoćnik za prirodne resurse u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Hazima Hadžović, pomoćnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Mihajlo Stevanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu u Vladi RS.

Specifičan cilj ovog projekta bio je pružanje podrške razvoju prijedloga strategije za zaštitu površinskih voda u Bosni i Hercegovini u skladu sa strategijama i ciljevima Okvirne direktive o vodama Evropske unije.

Johann Hesse izrazio je zadovoljstvo što je reforma sektora voda rezultirala novim zakonodavnim okvirom, odnosno Zakonom o vodama, kao i na postignutom značajnom napretku u jačanju kapaciteta u BiH. “Jedan od uslova evropskih integracija jeste i organizovano kontrolisanje okoline, upravljanje vodama i vodama u gradskim sredinama za koje su potrebna značajna sredstva”, istakao je gospodin Hesse.

“U skladu sa entitetetskim zakonima o vodama, monitoring o kojem mi govorimo će dovesti do neophodnih mjera da se poboljša kvalitet vode, a to nam je sveukupni cilj ovdje. Kvalitet vode zahtijeva ulaganje. Ako želite da poboljšate kvalitet o kome govorimo onda se radi o ulaganju u sanitaciju čime bi otpočeo cjelokupni proces ulaganja”, zaključio je gospodin Hesse.

Mihajlo Stevanović naglasio je da je cilj zemalja EU da dostignu dobar status vode do 2015. godine, te da će biti dobro ako se to u BiH uspije do 2032. godine. On je istakao kao osnovni problem to što je u BiH samo 20 odsto stanovništva priključeno na kanalizaciju, te da postoji samo jedan uređaj za tretman otpadnih voda.

Hazima Hadžović istakla je da se od 1. januara 2008. u Federaciji BiH počelo sa primjenom novog Zakona o vodama, te da od istog datuma uspješno funkcionira i Agencija za vode. Ona je pozvala lokalne zajednice da se “nametnu sa prijedlozima za pripremu daljih projekata o prečišćavanju otpadnih voda”.

Evropska unija je osigurala 0,4 miliona EUR za nastavak projekta podrške upravljanju kvalitetom voda u Bosni i Hercegovini. Implementacija projekta je trajala godinu dana (od septembra 2007.g. do septembra 2008.g.), a predstavljala je nastavak uspješno završene prve, dvogodišnje, faze podrške u vrijednosti od 1 miliona EUR. 

 

O PROJEKTU

Projekat se također fokusirao na poboljšanje kapaciteta za identificiranje i pripremu projektnih prijedloga iz oblasti otpadnih voda u BiH. Ovim se pružila podrška entitetskim vladama u njihovim aktivnostima pripreme strateških dokumenata za upravljanje vodama u skladu sa entitetskim zakonima o vodama i olakšavanje procesa planiranja investicija u oblasti gradskih otpadnih voda u Bosni i Hercegovini osiguravanjem odgovarajućih alata.

Projekat "Podrška upravljanju kvalitetom voda u Bosni i Hercegovini, faza II" je implementirao  Grontmij i Carl Bro A/S u konzorciju sa Regionalnim centrom za okoliš/životnu sredinu BiH i NERI.

Europa.ba