Danas predstavljen EU Projekt Integrisane podrške preživjelima od mina u područjima zahvaćenim minama u povratničkih zajednica širom Bosne i Hercegovine

Gospodin Constantino Longares, šef Sektora operacija III Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, obratio se danas u Sarajevu učesnicima ceremonije kojom je obilježen početak projekta kojeg finansira EU – Integrisana podrška preživjelima od mina u područjima zahvaćenim minama u povratničkim zajednicama širom Bosne i Hercegovine”.

Poseban cilj projekta je pružiti priliku za devedeset (90) preživjelih od mina iz ciljnih zajednica, koje se suočavaju sa problemom miniranih područja, a u kojima živi veliki broj povratnika,  da razviju svoja domaćinstva i povećaju prihode, i tako ojačaju svoju poziciju u lokalnom socio-ekonomskom okruženju.

U svom obraćanju gospodin Longares je potcrtao da je ovaj projekt usmjeren  ka otvaranju  novih radnih mjesta te kako je Evropka unija značajno angažovana, i da će nastaviti svoj angažman u strategijama koje će pomoći da se ljudi koji su najviše propatili uspješno oporave i potpuno reintegrišu u ekonomski, socijalni i politički život. “Projekat se gradi na sposobnostma a ne na njihovom odsustvu kod preživjelih žrtava mina, i on će pomoći ovim ljudima da se uključe u društvo.”, rekao je gospodin Longares i dodao da Bosna i Hercegovina kao pretpristupna zemlja treba ojačati  strateški pristup promovisanju socijalne inkluzije tako da svi građani, uključujući i one najranjivije, mogu imati koristiti od ekonomskog rasta. S tim u vezi, on je ponovo naglasio posvećenost Evropske unije da osigura svu neophodnu pomoć vlastima BiH, koje imaju kao glavnu obavezu stvaranje  uslova za uspješnu pripremu za članstvo i bolju budućnost za sve građane ove zemlje.

Gospodin Marko Nišandžić, direktor Ureda Mercy Corps-a u BiH, u svom obraćanju je podsjetio da svaka deseta osoba pripada nekoj od ugoženih grupa i da se svaki mjesec registruje pet novih žrtava mina. S tim u vezi, on je zaključio svoje obraćanje porukom koju dijele svi učesnici u ovom projektu, da ranjive osobe posebno žrtve mina trebaju postati prioritet društva.

Na ceremoniji otvorenja svi partneri i sufinansijeri su potpisali Memorandum o saradnji i službeno označili početak projekta.

O projektu

Ukupni cilj u okviru ovog CARDS Programa je uskladiti i zaokruži strategiju Evropske unije (EU) da pruži podršku Bosni i Hercegovini u pogledu njenog učešća u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

Projekat će u narednih 18 mjeseci realizovati Mercy Corps Škotske u 112 općina u Bosni i Hercegovini i u Distriktu Brčko.

Partneri u realizaciji projekta su Mreža preživjelih od nagaznih mina, Savez udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini i Centar udruženja za razvoj i podršku.

Pored finansijskih sredstava koje je osigurala Evropska unija, sufinansijeri u projektu su: Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine i Hypo Alpe Adria Banka BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 475.000 eura, u kojoj je Evropska unija učestvovala sa 394.158 eura.

Europa.ba