U Sarajevu obilježen završetak EU projekta „Podrška Uredu za veterinarstvo u BiH“

Završna koferencija projekta „Podrška Uredu za veterinarstvo (SVO) u BiH“, kojeg je finansirala Evropska unija, održana je u srijedu, 5. novembra 2008. u Sarajevu. Gospodin Ferdinand Kopp, šef Odjela za reformu javne uprave Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Matthias Heinz, predstavnik ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, gospodin Darko Čobanov, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH, gospodin Eberhard Haunhorst, predstavnik njemačkog Ureda za zaštitu potrošača, gospodin Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH i gospodin Sanin Tanković, sekretar Ureda za veterinarstvo BiH prezentirali su na konferenciji za medije dostignuća ovog Twinning projekta implementiranog kroz saradnju Ureda za veterinarstvo BiH i njemačkog Ministarstva za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača.

Opći cilj projekta bio je da se veterinarski sektor u BiH pripremi za izvoz živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla u Evropsku uniju koji je pod zabranom od 2000. godine. Ovom prilikom, gospodin Kopp je istakao kako BiH ima veliki potencijal u poljoprivrednom sektoru, ali takođe da treba uskladiti ovaj sektor sa evropskim standardima. „Kada je u pitanju sigurnost hrane, BiH treba uspostaviti sistem koji je u skladu sa EU standardima, što će onda omogućiti da BiH izvozi proizvode u EU, a takođe i osigurati  sigurnost potrošača.“, rekao je gospodin Kopp.

Projektom je pružena pomoć u pripremi važnih zakonskih propisa nužnih za primjenu standarda Evropske unije i postepeno usklađivanje sa propisima EU. Gospodin Čobanov je naglasio da se na ovoj konferenciji kao i samom projektu radilo o razmjeni iskustava, znanja i pozitivnih primjera iz prakse. „Aktivnosti projekta su se bazirale na razmjeni znanja, pozitivnih primjera iz prakse, ukazivanju na ono što se treba ispraviti. Naši ekspreti su imali priliku otići u Njemačku i vidjeti kako to kod njih funkcionira u različitim segmentima. Projekat je generirao čitav jedan set preporuka koje naša nadležna tijela na svim nivoima trebaju primijeniti.“, objasnio je gospodin Čobanov.

Gospodin Heinz je izjavio kako postoje dva razloga zbog kojih je njemačka vlada odlučila podržati ovaj projekat. „Na prvom mjestu, tu je pristupanje BiH i integracijski proces ka Evropskoj uniji, koji zahtijeva mnogo tehničke ekpertize i mnogo usvajanja struktura i legislative. Drugi razlog je što mi vjerujemo da je veterinarski sektor ključno područje za dalji ekonomski razvoj BiH, a naročito sektor poljoprivrede, iako može izgledati kao vrlo tehničko i vrlo specijalizirano i usko područje rada.“, rekao je gospodin Heinz.

Ova konferencija također je poslužila kao forum za razgovor o napretku koji su veterinarske službe u BiH ostvarile kao i o njihovim planovima za naredni period na nivou države, entiteta i Distrikta Brčko.

O projektu

Projekat „Podrška Uredu za veterinarstvo (SVO) u BiH“, finansiran od strane EU, implementiran je od 2006. godine. Kako bi se eliminirale glavne slabosti u ovom sektoru, projektom je između ostalog podržano uspostavljanje efikasnog ustroja državne veterinarske uprave kao i njena saradnja sa drugim institucijama i nadležnim agencijama, uključujući veterinarske službe na nivou entiteta i Distrikta Brčko.

Evropska unija je podržala ovaj projekat sa 1 milion eura.

Europa.ba