Konferencija Neophodnost razvoja inovatorstva u Bosni i Hercegovini održana u Brčkom

Gospodin Johan Hese, prvi savjetnik i šef Odjeljenja operacija za ekonomski razvoj i privredne resurse Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini obratio se učesnicima konferencije „Neophodnost razvoja inovatorstva  u Bosni i Hercegovini“, koja je održana danas u Brčkom. Konferenciju su organizirali Nezavisni biro za razvoj u saradnji sa Privrednom komorom i Vladom Brčko Distrikta BiH u okviru projekta "Strateško jačanje postojećih i osnivanje novih razvojno-poduzetničkih centara (RPC) u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.". Projekat, kojeg finansira Evropska unija, počeo je sa realizacijom u oktobru 2007. godine i trajat će do maja 2009.

Gospodin Hesse je naglasio da ovo nije projekat Evropske komisije već projekat koji su u Delegaciji prepoznali kao ideju koju treba podržati. „Za ovaj projekat odobrena su bespovratna sredstva, budući da želimo pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su na početku svog poslovanja. Ta preduzeća su u fazi kada ne poznaju tržište, nisu u baš velikoj mogućnosti da plasiraju proizvode i ideje, tako da će kroz poslovne inkubatore koji su i cilj projekta dobiti poslovne prostore, kancelarije ili hale u kojima će moći uspostaviti proizvodnju. Samim tim u ovim poslovnim inkubatorima će dobiti i stručnu pomoć u smislu savjeta za vođenje finansija i u pripremi poslovnog plana.“, rekao je gospodin Hese.

Enver Sarvan, izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj istakao je kako je ova Konferencija i prilika da se zaokruže aktivnosti u inovatorstvu kako bi sa drugim akterima usvojili akcione planove kojim bi osigurali da pitanje inovacija bude značajnije postavljeno na svim nivoima vlasti u BiH. „Pored Tuzle i Brčko Distrikta, naši partneri u projektu sa područja sjeveroistočne BiH su i Šamac, Čelić i Orašje. Cilj nam je da kroz projekat poboljšamo tzv. tvrdu infrastrukturu (pomoć u izgradnji i sanaciji objekata) u postojećim industrijskim zonama i razvojnim centrima. Drugi dio projekta je podrška „mekoj infrastrukturi“, odnosno savjetodavna pomoć te razvoj postojećih inovacija i proizvodnja novih proizvoda. Važan dio projekta je i istraživanje trenutnog stanja u inovatorstvu na ovom području kako bismo na osnovu istraživanja mogli sačiniti analizu stanja u ovoj oblasti.“, zaključio je gospodin Sarvan.

Učesnicima Konferencije obratio se i gospodin Đuro Tankosić, glavni koordinator Vlade Distrikta Brčko. Tokom dana, pored stručnih izlaganja održan je i okrugli sto „Infrastruktura za razvoj inovatorstva u sjeveroistočnoj BiH“.

Vrijednost projekta je 588.548 KM, a Evropska unija finansira 89% vrijednosti projekta (523.808 KM).

Europa.ba