Posjeta Johanna Hessea, Prvog savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH, turističkom projektu u Posavini koji finansira Evropska unija

Gospodin Johann Hesse, Prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH i šef Odjela operacija za ekonomske reforme i prirodne resurse posjetio je 5.decembra, 2008. lokacije projekta «Posavina – raj za lov i ribolov» kojeg finasira Evropska unija. Centralni dio posjete je održan na Kuli u Gradačcu, gdje su domaćini ove posjete bili direktor Turističke zajednice Posavskog kantona gospodin Hajrudin Hadžidedić, predsjednik Vlade Posavskog kantona gospodin Mijo Matanović, ministar privrede, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona gospodin Zoran Melić, načelnik Opštine Vukosavlje, gospodin Amir Zahirović, načelnik Opštine Domaljevac, gospodin Željko Jošić, te predstavnici opština u Projektu.

Projekat «Posavina-raj za lov i ribolov» kojeg je finansirala Evropska unija, baziran je na potrebama i potencijalima razvoja turizma u Bosanskoj Posavini sa ciljem da se ova regija vrati među vodeće destinacije lovnog i ribolovnog turizma u BiH. Glavne aktivnosti osmišljene da prate postavljene ciljeve su stvaranje i promocija turističkog proizvoda i privlačenje investicija za dalje unapređenje turističkih potencijala.

Projekat je osmišljen kroz zajedničke aktivnosti opština: Orašje, Domaljevac, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Odžak, Vukosavlje, Modriča, Gradačac, kao i Turističke zajednice Posavske Županije (implementatora projekta), Vlade Brčko Distrikta BiH (partnera na projektu) i Nezavisnog biroa za razvoj, NBR (savjetodavna podrška). «Fascinatno je to što je Projekat uspio da okupi mnoge ljude iz različitih opština, kantona i entiteta da rade zajedno i uspješno sarađuju na realizaciji ovog projekta što se rijetko dešava. Zbog toga vam želim puno turista i puno uspjeha u daljem radu», rekao je gospodin Hesse, kojem su članovi Udruženja sportskih ribolovaca «Hazna» iz Gradačca uručili zahvalnicu za pomoć u promociji i razvoju sportskog ribolova.

Gospodin Hadžidedić je istakao da su partneri u projektu jedinstveni u razvoju turizma ovoga kraja. «Turizam se može razvijati samo kao destinacija a Bosanska Posavina jeste jedna destinacija. Moramo je dalje proširivati, ne samo kroz lovni i ribolovni turizam, nego i  manifestacioni, ruralni i sve druge oblike selektivnog turizma», zaključio je gospodin Hadžidedić.

«Drago mi je da projekat nosi ovaj naslov. Posavina jeste raj za lov i ribolov. Nastojat ćemo da u budućnosti našu regiju, odnosno malu županiju učinimo što zanimljivijom», istakao je gospodin Mijo Matanović.

O projektu

Projekt će imati tri faze a u njegovu realizaciju osim općina uključeno je po devet udruženja lovaca i ribolovaca koja upravljaju lovnim i ribolovnim resursima. Do sada je urađeno više od 50 posto predviđenih aktivnosti na poboljšanju infrastrukture i obogaćivanja sadržaja turističke ponude, prije svega izgradnjom lovačkih i ribolovačkih kuća te nabavkom visoko kvalitetnih vrsta ribe i divljači.

Projektom su podržani regionalni i lokalni ekonomski razvoj, jačanje regionalnih i lokalnih

kapaciteta u turizmu i uspješna priprema za proces evropskih integracija.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 332.000 eura, od kojih je Evropska unija dodijelila 295.480 eura ili 89%. Preostalih 36.520 eura su obezbijedili ostali učesnici u projektu.

Europa.ba