Predstavljen projekat Evropske unije “Vrbas – udruženi turistički razvoj doline Vrbasa” u Bugojnu

Prezentacija projekta kojeg finansira Evropska unija “Vrbas, Udruženi turistički razvoj doline Vrbasa” organizirana je u petak, 19. decembra, 2008. u Bugojnu. Projekat realizuje općina Bugojno u saradnji sa općinama Donji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje, Turističkom zajednicom SBK-a i Kantonalnim zavodom za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa.

Projekat je osmišljen sa ciljem da doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju i da u isto vrijeme potakne održivi razvoj i zaštitu okoliša, prvenstveno kroz promociju turizma zasnovanog na kulturnom naslijeđu i prirodnim ljepotama. Cilj Projekta je da osigura: uspostavljanje zajedničkog turističkog područja Vrbaske doline, pripremu turističkih proizvoda koji će privući nove turiste i ohrabriti trenutne za dulji ostanak, identifikaciju i promociju historijskih, kulturnih i prirodnih vrijednosti područja, te da doprinese rastu turističke industrije kako bi ista postala značajan faktor u razvoju ekonomije regije.

Načelnik općine, gospodin Hasan Ajkunić dao je punu podršku svima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta. “Značajan odziv učesnika u projektu da prisustvuju sastanku u Bugojnu, sigurno je dokaz da ćemo uspješno implementirati ovaj izuzetno značajan projekat za prostor cijele Gornjevrbaske regije”, istakao je gospodin Ajkunić.

Tokom prezentacije pročitano je i pismo podrške projektu Delegacije Evropske komisije u BiH. U pismu se ističe kako turizam povezuje ljude i ruši granice poboljšavajući razumijevanje između naroda i kultura.

Direktorica RED agencije, gospođa Amela Malićbegović  istakla je kako Općina Bugojno može biti primjer i drugim općinama kako se na najbolji način mogu koristiti sredstva evropskih fondova. „Ovaj projekat je odličan i želim Vas ohrabriti jer ste na taj način postavili odličan temelj za razvoj turizma u koji je, po mišljenju stručnjaka, najbolje ulagati jer ima dobar omjer investiranih sredstava i ostvarenih prihoda”, naglasila je gospođa Malićbegović.

Dženana Alajbegović, projekt menadžer općine Bugojno zahvalila se Evropskoj komisiji koja je omogućila da se na ovaj način unaprijedi stanje u oblasti turizma ali i da se razviju vlastiti kapaciteti. Ona je istakla kako se očekuje da realizacija ovog projekta ima niz pozitivnih ishoda.  „Rast bruto društvenog proizvoda, smanjenje broja nezaposlenih uz otvaranje novih radnih mjesta, razvijeni novi turistički proizvodi, educiran veliki broj mladih vodiča i drugih turističkih radnika, samo su neki od očekivanih pozitivnih ishoda ovog Projekta“, rekla gospođa Alajbegović

Tokom projekta predviđeno je i da se uradi sveobuhvatna analiza trenutne turističke situacije, te da se održe obuke i seminari za turističke vodiče i poljoprivrednike za aktivnosti seoskog turizma. Također, tokom projekta radit će se na razvijanju turističkih proizvoda, digitaliziranju objekata i događaja naslijeđa, te na izgradnji odmorišta, postavljanju pozdravnih i informativnih tabli, i na pripremi i distribuciji promotivnog materijala, i izrada multijezičkog web portala.

Ukupna vrijednost projekta je 626.084,65KM (320,112EUR) od čega je Evropska unija dodijelila 532.171,95KM (272,095.19EUR) ili 85% vrijednosti ukupnog projekta.

Europa.ba