EU komesar za nauku i istraživački rad Janez POTOČNIK u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Gosp. Janez Potočnik, evropski komesar za nauku i istraživački rad će posjetiti Bosnu i Hercegovinu 23. i 24. aprila. Tokom posjete, komesar Potočnik će se sastati sa predstavnicima vlasti BiH i učestvovati u završnoj sjednici informativnog događaja Sedmog okvirnog programa (FP7) 23. aprila kao i na Ministarskoj konferenciji 24. aprila.

FP7 Informativni događaj – “Ka integraciji u Evropsku istraživačku zonu” koji je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Evropska komisija će poslužiti kao one stop shop za naučne i poslovne zajednice BiH kako bi se informisale o prilikama koje pruža nedavno pridruživanje Sedmom naučno-istraživačkom i tehnološkom programu (FP7). To će potaknuti dijalog, identifikovati potencijalno zainteresovane partnere i otvoriti put za dalju saradnju sa Evropskom istraživačkom zajednicom. Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za razgovor o ulozi naučno-istraživačke politike kao instrumenta za olakšavanje integracije zemalja u EU.

Komesar Potočnik će održati govor na ministarskoj konferenciji “Razvoj regionalne naučno-istraživačke strategije za zapadni Balkan” koju organizuje Vijeće za regionalnu saradnju zajedno sa Češkim predsjedništvom Evropske unije. Cilj konferencije je da promoviše projekat Regionalne naučno-istraživačke strategije za zapadni Balkan koji podržava komunikaciju i saradnju između naučnih i istraživačkih zajednica zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je postala pridružena zemlja FP7 u novembru 2008. Pridruživanje programu FP7 znači da se ove zemlje natječu u okviru ovog programa na istoj osnovi kao i države članice EU i druge pridružene zemlje. Program otvara naučno-istraživačke mogućnosti za evropsku naučnu zajednicu. Tradicionalno, balkanske zemlje imaju solidnu naučnu osnovu, a više naučno-istraživačke saradnje sa EU će omogućiti veći protok ideja, ljudi i transfer tehnologije.

FP7 podržava naučna istraživanja u EU i široj Evropskoj istraživačkoj zoni sa budžetom od gotovo 55 milijardi eura tokom vremenskog perioda od 7 godina (2007-2013). Program omogućava finansiranje zajedničkih istraživanja u strateškim oblastima kao što su zdravstvo, energija, klimatske promjene, informacione tehnologije, nanotehnologije ili transport. FP7 takođe stimuliše mobilnost naučno-istraživačkih radnika kroz bespovratna sredstva programa Marie-Curie i ima specijalne programe za podršku izgradnje kapaciteta kao što su istraživačka infrastruktura, istraživanje za mala i srednja preduzeća i Nauku u društvu.

PROGRAM POSJETE:

23. april 2009.
16:00 – 17:10 Završna sjednica FP7 informativnog događaja, i obraćanje medijima (Sjednica u bijeloj sali, a obraćanje medijima u sali 3/II, zgrada institucija BiH)
17:15 – 18:00 Sastanak sa gosp. Sredojem Novićem, ministrom civilnih poslova BiH (Zgrada institucija BiH)

24. april 2009.
10:00 – 12:30 Ministarska konferencija “Razvoj regionalne naučno-istraživačke strategije za zapadni Balkan” (obraćanje medijima u 11:00-11:30) (“Radon Plaza”)
13:00 – 13:45 Sastanak sa gosp. Željkom Komšićem, članom predsjedništva BiH i sa gosp. Miroslavom Vujičićem, šefom kabineta predsjednika Radmanovića (Predsjedništvo BiH)

Europa.ba