Predstavljanje priručnika o razvijenim sudskim praksama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

Priručnik o razvijenim sudskim praksama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu  Jugoslaviju (MKSJ) koji je nastao u saradnji sa Međunarodnim institutom  UN-a za istraživanje zločina i pravde (UNICRI) predstavljen je na regionalnoj konferenciji pod nazivom “ Promocija naslijeđa međunarodnih  tribunala”,  15. juna  u Sarajevu.  Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji  učestvovali su  Patrick Robinson, predsjednik MKSJ  Raimondo de Cardona, ambassador Italije u Bosni i Hercegovini,  Ferdinand Kopp, šef Odjela operacija za pravosudje i unutrasnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske komisije u BiH  predstavnici velikog  broja pravosudnih institucija sa Balkana, kao i predstavnici međunarodnih i  hibridnih tribunala za Ruandu, Siera Leone i Liban.

Priručnik je prva publikacija koja obuhvata sveobuhvatan opis najuspješnijih i najinovativnijih praksi koje je razvio Haški tribunal od njegovog osnivanja do danas. U svom govoru,  Ferdinand Kopp je kazao da je priključenje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji jedino moguće  ukoliko se ove zemlje u potpunosti suoče sa tragičnom historijom te uhapse optužene za ratne zločine i izvedu ih pred sud. „Ratni zločinci su  potpuno izmijenili mirna društva na ovim prostorima, pretvorili ih u ratne zone  počinivši pri tome teške zločine protiv čovječnosti. Ali, to je samo jedan od razloga zbog kojih je samo potpuna saradnja zemalja sa prostora bivš Jugoslavije sa MSKJ toliko važna, i zbog čega je to jedan od uvjeta  za moguće pristupanje. Postoje također i drugi razlozi kao što su evropska  opredijeljenost i razumijevanje pravde i potrebe da ona za žrtve bude zadovoljena,“kazao je  Kopp.

Naslijeđe MSKJ mora biti sačuvano kontinuiranim sudskim procesima za ratne zločine od strane domaćih sudova na prostoru bivše Jugoslavije.  U tom pogledu, Priručnik posebno služi  za razmjenu iskustava sa Tribunalom u nadi da ta iskustva mogu pomoći u suđenjima pred domaćim sudovima.

Priručnik također ima i mnogo širi cilj, a to je da proslijedi  informacije od onih koji su blisko uključeni u procese  svim domacim i medjunarodnim sudovima koji procesuiraju ratne zločine počinjene tokom oružanog konflikta, u nadi da praksa i lekcije naučene od strane MSKJ  i njima mogu biti korisni” naveli su  u uvodnoj riječi Priručnika  Fausto Pocar, bivši predsjednik MSKJ i Sandro Calvani, direktor   UNICRI.

Europa.ba