Održana završna konferencija projekta „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu 16. i 17.jula, u okviru TEMPUS programa, održana je završna konferencija projekta „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“. Projekat je finansirala Evropska unija putem TEMPUS programa.

Cilj projekta bio je unapređenje sistema strateškog planiranja na viskokoškolskim institucijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u regiji Zapadnog Balkana. Evropska komisija od 1990. godine investira u TEMPUS program koji je od velikog značaja za razvoj univerziteta u BiH, modernizaciju njihovog rada, te povezivanje sa univerzitetima u zemljama Evropske unije.

Na završnoj konferenciji održanoj u Sarajevu, u ime ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa, šefa Delagacije Evropske komisije u BiH, prisutnima se obratila Jadranka Mihić, voditeljica projekta zadužena za sektor obrazovanja i zdravstva.

„Oblasti kojima se bavio ovaj projekt kao što su: osiguranje i kontrola kvalitete rada, planiranje istraživačkih aktivnosti, te modernizacija upravljanja fakultetima, teme su kojima se poklanja velika pažnja i u Evropskoj uniji, jer su prioritetne za modernizaciju obrazovnog sistema i za razvoj ekonomije.

Sarajevski Univerzitet je najaktivniji u okviru TEMPUS programa, jer je učestvovao u 72 projekta. U periodu od 1997. do kraja 2008. godine BiH  je učestvovala u ukupno 215 projekata, uključujući 76 zajedničkih projekata, 113 pojedinačnih grantova za mobilnost  i 26 projekata strukturalnih mjera. Ukupna vrijednost ovih projekata je 23,6 miliona eura. Naša podrška se i dalje nastavlja u okviru IPA programa, a u ovim pretpristupnim fondovima BiH će u narednim godinama imati oko 2,4 miliona eura godišnje za podršku TEMPUS i Erasmus Mundus programima“, kazala je gđa Mihić.

Projekat „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“ uključio je tri univerziteta iz Evropske unije (kontraktor Univerzitet u Hohenheimu, Univerzitet u Nitri, Slovačka i BOKU Univerzitet, Beč), Njemačku rektorsku konferenciju (HRK), Asocijaciju biotehničkih univerziteta Evrope (ICA) i devet poljoprivrednih fakulteta iz regiona.

Prof. dr. Hans – Peter Liebig, rektor Univerziteta u Hohenheimu u svom izlaganju pohvalio je saradnju sa Univerzitetom u Sarajevu i naglasio da je to dobra početna tačka za unapređenje strateškog planiranja u BiH.

„Ljudi su u toku ovog projekta naučili proces stvaranja strateškog plana , kako mu pristupiti, koje podatke treba imati, te kako ga implementirati. Način na koji će oni primjeniti stečena iskustva bit će različit u svim regijama, jer svaki program treba prilagoditi postojećim uslovima“, kazao je prof.dr. Liebig.

U okviru TEMPUS programa Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu ubraja se među najaktivnije, jer je do sada učestvovao u 13 projekata, a u ulozi koordinatora u tri projekta.

„U međunarodnoj saradnji imamo jako dobre rezultate. Nadamo se da ćemo u okviru mreže podrške i naših partnera u ovom projektu, pronaći zajednička rješenja za probleme koji se javljaju u visokom obrazovanju. S obzirom na iskustva koja nam prenose kolege i učesnici projekta „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“ mi smo već prevazišli određene probleme u smislu mobilnosti studenata i profesora“, istaknuo je na završnoj konferenciji prof.dr. Mirsad Kurtović, dekan Poljoprivredno–prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Europa.ba