Javna diskusija u okviru projekta „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, u okviru završne konferencije projekta „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“, 17.jula održana je javna diskusija, na kojoj su učestvovali prof. dr Hans-Peter Liebig, rektor Univerziteta u Hohenheimu, prof. dr Leopold März predsjednik Asocijacije biotehničkih univerziteta (ICA), prof. dr. Anna Badlerova, dekan fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj, dr. Simon B. Heat, ekspert projekta  „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja”, te sedam dekana poljoprivrednih fakulteta iz regije.

Učesnici su sumirali dosadašnje postignute rezultate, te predstavili svoje planove za nastavak ovog projekta. Strateškim planiranjem na visokoškolskim institucijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije treba otkloniti: nedostatak pažnje usmjerene na stvarne potrebe studenata u obrazovanju, nedostatak dugoročnih vizija i planiranja, nedostatak međunarodnih veza i što je najvažnije povećati učešće studenata u donošenju odluka.

“Poljoprivredni fakultet u Beogradu u praksi sprovodi utvrđenu strategiju obezbjeđenja kvaliteta, kao i unapređenje strategije planiranja. Ova visokoškolska ustanova posebno prati kvalitet izvođenja nastave, obavljanja ispita, cjelovit uspjeh studenata u toku studiranja i na pojedinačnim predmetima. Studenti imaju aktivnu ulogu u donošenju odluka i sprovođenju strategije planiranja. Naši studenti su do sada aktivno učestvovali u ovom projektu, a nadam se da će tako biti i u njegovoj daljoj implementaciji“, kazao je Nebojša Ralević, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Svaka institucija – partner iz regije u  okviru projekta  „Mreža podrške za unapređenje strateškog planiranja“ do sada je formirala svoju radnu grupu, koja je tokom 18 mjeseci: posjetila EU partnerske institucije i upoznala se sa njhovim sistemom, organizirala i uradila izvještaj samoevaluacije, dok su EU partnerske institucije uradile Izvještaj eksterne evaluacije, nakon posjete institucijama regije.

EU institucije su pružile podršku svakoj instituciji, te prenijeli vlastita iskustva u ovoj oblasti, a na institucijama regije je da ih iskoriste i naprave iskorak.

Europa.ba