Posjeta Meglene Kuneve, evropske komesarke za zaštitu potrošača Bosni i Hercegovini, 29-31. avgust 2009.g.

Gđa Kuneva će se tokom posjete sastati sa predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o procesu evropskih integracija i uslovima koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva a tiču se zaštite potrošača kao važnog dijela funkcionalne tržišne ekonomije, jednog od najbitnijih uslova za članstvo u EU. Komesarka Kuneva će od sagovornika tražiti informacije o mjerama i aktivnostima poduzetim po pitanju zaštite potrošača u BiH. Gđa Kuneva će se takođe sresti sa predstavnicima civilnog društva i razgovorati o učešću civilnog društva u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom svog mandata komesarke, gđa Kuneva je preoblikovala Evropsku potrošačku politiku kako bi bila fokusirana na rezultate u korist građana kroz transparentnost tržišnih cijena i nove strategije za davanje ovlasti i efikasna zaštita potrošača. Ona je trenutno fokusirana na transformaciju on-line kupovine i evropskog maloprodajnog tržišta. Komesarka Kuneva je reformisala evropske poslovne zakone koji se tiču zaštite potrošača tako što je izradila jedinstveni set zakona za poslovanje i zaštitu potrošača, kojima se štite prava (vezana za garancije, isporuka, povrat, informacije i dr.) i kojima se smanjuju prepreke prekogranične i on-line trgovine.

Program posjete

Nedelja, 30. avgust 2009.g.

12:30 – 13:30 Sastanak sa Ombudsmenom za zaštitu potrošača BiH, gdinom Draganom Dokom (Ured Ombudsmena za zaštitu potrošača, Kralja Petra Kresimira IV 8/A, III sprat,  Mostar)

13:30 – 13:50 Zajedničko braćanje sredstvima informisanja

Ponedeljak, 31. avgust 2009.g.

09:30 – 10:15 Sastanak sa gdinom Vilimom Primorcem, zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i predsjedavajućim Državne komisije za zaštitu potrošača (Musala 9)

10:30 – 11:30 Sastanak sa gdinom Nikolom Špirićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, (Trg BiH 1) (fotoreporteri i kamermani se pozivaju da snime početak sastanka)

12:00 – 13:45 Razgovor sa predstavnicima nevladinih organizacija o zaštiti potrošača i procesu evropskih integracija (pozivaju se svi predstavnici sredstava informisanja da učestvuju u ovom događaju)

14:00 – 14:30 Konferencija za štampu (Delegacija EK u BiH, Skenderija 3a)

 

Biografija komesarke Meglene Kuneve

Meglena Kuneva je magistrirala pravo na Univerzitetu u Sofiji “Sv. Kliment Ohridski”, nakon čega je završila postdiplomsku specijalizaciju za međunarodne odnose i međunarodno okolišno pravo na Georgetownu, Washingdon DC i Oksfordu.

Svoju karijeru je započela na državnom bugarskom radiju kao urednik i voditelj programa koji se bavio pravnim pitanjima i kao pravni asistent na Univerzitetu u Sofiji “Sv. Kliment Ohridski”. Radila je 11 godina kao viši pravni savjetnik u Vijeću ministara i učestvovala u izradi nekoliko prijedloga u domenu zaštite okoliša, građanskog prava i pristupu informacijama. Od 2001. godine Meglena Kuneva je vršila funkciju Glavnog pregovarača za članstvo Bugarske u Evropskoj uniji i 2002. godine postala Ministrica za evropske integracije. Zastupala je Bugarsku na Konvenciji za budućnost Evrope. Od 2007. godine radi kao komesarka Evropske komisije za pitanja zaštite potrošača.

“European voice” je 2007. godine Meglenu Kunevu nominovao za Komesara godine i u 2008. godini je primila nagradu Evropljanin godine a “European Agenda” ju je izabrala  za evropskog komesara godine od Evropske agende. Među odlikovanjima koje je dobila su Orden časti Francuske, Orden “Zvijezda italijanske solidarnosti”, Italija, Orden civilnih zasluga, Orden princa Enriquea, Portugal, Malteški orden za zasluge, Malta.

Europa.ba