Završen projekat “Vrbas Adventure Resort”

Projekat je trajao 22 mjeseca. U tom periodu realizatori projekta, Turistička organizacija Grada Banja Luka u saradnji sa „Exit“ centrom, i Turističkom organizacijom Republike Srpske, uspjeli su izgraditi neophodnu infrastrukturu u kanjonu rijeke Vrbas, obezbijediti opremu za ekstremne sportove kao što su: rafting, kanyoning, paraglajding, planinski biciklizam, penjanje,  te obučiti učesnike turističke privrede o avanturističkom turizmu i napraviti strategiju za unapređenje razvoja turizma u narednom periodu.

Projekat "Vrbas Adventure Resort" je finansirala Evropska unija u iznosu 297.000 eura, što predstavlja 90% ukupne vrijednosti projekta. Grad Banja Luka je kao sufinansijer obezbijedio preostalih 10%.

Usklopu ovog projekta u kanjonu Vrbasa 2005. godine održano je Evropsko prvenstvo u raftingu i Svjetsko prvenstvo 2009. godine, čiju organizaciju je podržala Delegacija Evropske komisije u BiH.

"Mi ćemo i dalje podržavati projekte iz oblasti turizma i sporta, jer to ima značajan uticaj na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Naš cilj je također jačanje i stvaranje stabilnog poduzetničkog sektora. Ukoliko kroz naredne projekte uspijemo ojačati privatne poduzetničke firme, time će se razvijati turizam, kao i ekonomski sektor. BiH ima mnogo potencijala i mnogo prirodnog bogatstva, kao što je dio jadranske obale i planinski vijenci, koji se mogukoristiti za atraktivne sportove. Do sada smo ove projekte finansirali iz mehanizma CARDS, a u narednom periodu novac ćemo obezbijediti iz fondova IPA 2010" kazao je Thomas Seiler, predstavnik Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije.

Opšti cilj ovog projekta je ekonomski razvoj BiH, kroz jačanje turizma kao jednog od primarnih razvojnih sektora. U narednom periodu realizatori projekta "Vrbas Adventure Resort" će nastojati stvoriti konkurentni proizvod avanturističkog i ekološkog turizma na rijeci Vrbas, ali i omogućiti povezivanje ponude raftinga na rijekama Uni, Tari i Neretvi, koje također imaju veliki potencijal za razvoj sportova na vodi.

"Mi smo počeli regionalni razvoj ovog područja, stoga očekujem da će "Vrbas Adventure Resort" dobiti svoj nastavak. Nadamo se da ćemo ispuniti našu viziju, a to je "Vrbas Adventure Resort" – avanturistička destinacija evropskog i svjetskog turizma.", istakao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Grada Banja Luka.

Realizacijom aktivnosti projekta otvoreno je i novo poglavlje razvoja banjalučkog turizma.

"Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je da Banju Luku afirmišemo i da je dovedemo među evropske turističke destinacije. Mi smo se već uključili u porodicu evropskih gradova,  u kojoj je okupljeno njih više od 600, i time preuzeli obaveze da učestvujemo u  procesu smanjena uticaja klimatskih promjena. Stoga se zahvaljujem Delegaciji Evropske komisije u BiH i posebno ambasadoru Dimitris Kourkoulasu koji je prepoznao potencijal koji ima grad Banja Luka", kazao je Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banja Luke.

 

Europa.ba