U Bihaću održan Prvi sajam poslovnog povezivanja

U okviru Sedmog međunarodnog ekološkog sajma EKOBIS 2009, u Bihaću je od 3. do 6.septembra ove godine održan Prvi sajam poslovnog povezivanja.

Sajam poslovnog povezivanja, čije je održavanje finansirala Evropska unija unutar projekta "Uspostava Centra regionalnog poslovnog povezivanja  Bihać" organizirali su PLOD Centar, općina Bihać i Privredna komora USK, a njegov cilj bilo je poslovno povezivanje malih i srednjih poduzeća iz sjeverozapadne regije BiH sa inostranim poduzećima.

Također, cilj Sajma bilo je i povezivanje općina Unsko-sanskog kantona sa bosanskohercegovačkim i stranim investitorima, zainteresiranim za ulaganje privatnog kapitala u investicione projekte općina putem javno-privatnog partnerstva.

To povezivanje ostvarivano je kroz formu sastanaka jedan na jedan. U prva dva dana Sajma organizirano je 30-tak takvih sastanaka na kojima je razgovarano o mogućnostima poslovne saradnje.

 U sklopu Sajma upriličeno je potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji između Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o.Varaždin, Garancijske agencije Varaždinske županije – GARA d.o.o. Varaždin i PLOD Centra. Tim Sporazumom potpisnici su se obavezali na suradnju na području poticanja i stvaranja prekogranične mreže partnerstva s ciljem povećanja prekograničnih aktivnosti, stvaranja boljeg poslovnog okruženja i regionalne konkurentnosti, prijenosa znanja (know-how) i stručne podrške.

Na otvorenju Sajma, prisutnima su se obratili gospođa Dina Karić, voditeljica projekta pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, gospodin Hamdija Lipovača, načelnik općine Bihać, gospodin Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK i Haris Komić, direktor PLOD Centra.

Tokom Sajma održano je i više radionica na sljedeće teme "Zakonske odredbe i standardi relevantni za ostvarivanje partnerstva između poduzeća iz BiH i inozemstva", "Iskustva u kreiranju međunarodnih poslovnih veza", "Strategija za ulazak na novo tržište", "Prilike, izazovi, prednosti i nedostaci u različitim oblicima poslovnog povezivanja". Takođe su održane prezentacije o pozitivnim primjerima poslovnog povezivanja firmi "Regeneracija" i "Austrotherm BH".

 

Europa.ba