Evropski parlament odobrio ponovno imenovanje Jose Manuela Barrrosa za predsjednika Evropske komisije

Evropski parlament je odobrio ponovno imenovanje Jose Manuela Barrrosa za predsjednika Evropske komisije.  To će Barrosu biti drugi petogodišnji mandat predsjednika Komisije.

Barroso je izabran sa 382 glasa u korist, 219 protiv i 117 suzdržanih na izborima obavljenim tajnim glasanjem u srijedu. Za izbor je bila potrebna obična većina glasova jer se glasalo prema pravilima Ugovora iz Nice.

“Ovo je pravi rezultat za Evropu” rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek čestitajući Barrosu i nastavio “Sada više nismo u političkom vakuumu i predsjednik Barroso može početi da radi na svom detaljnom programu i sastavljanju svog tima komesara.”

Predsjednik Komisije Barroso se zahvalio Parlamentu na “ogromnom povjerenju”. Dodao je: “Ovo je signal da je Evropski parlament potpuno uključen u moj ambiciozni program za sljedećih pet godina. Želim da radim sa svim političkim grupama koje su se prijavile za ovaj program.”

Bivši portugalski premijer, 53-godišnji Barroso, prvi je predsjednik Komisije koji je ponovno izabran na tu dužnost nakon Francuza Jacquesa Delorsa, koji je bio na čelu Komisije od 1985. do 1994. godine. Barroso sada treba oformiti novi tim komesara. Broj komesara zavisit će o tome hoće li na snagu stupiti Lisabonski ugovor, što će se ubrzo znati.

Lisabonski ugovor predviđa da se zadrži dosadašnji sistem koji omogućava svakoj zemlji članici da ima po jednog člana u Evropskoj komisiji. Ako Lisabonski ugovor ne stupi na snagu, prema Ugovoru iz Nice broj komesara mora biti manji od broja članica.

Više informacija na stranicama Evropskog parlamenta.

Europa.ba