TAIEX seminar “Borba protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, uz podršku Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija – TAIEX Evropske komisije, koji omogućava edukaciju i dodatno profilisanje stručnjaka, organizovalo je 7. i 8. oktobra u Banjoj Luci Seminar pod nazivom "Borba protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma".

Ovo je peti seminar koji je MUP Republike Srpske ove godine organizovao uz podršku TAIEX-a, a otvorili su ga ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i predstavnik Ambasade Njemačke u BiH Bruno Broomer.

U ime Evropske komisije učesnike Seminara pozdravio je Ramin Farinpour  iz Generalne direkcije za proširenje, koji je istakao da je broj aplikacija za korištenje Istrumenta za tehničku pomoć i razmjenu infomacija – TAIEX (Tehnical Assistance and Information Exchange Instrument) ove godine povećan za pedeset odsto.

"Zadovoljni smo aktivnostima Republike Srpske i njihovim angažmanom kada je u pitanju korištenje TAIEX-a i nadam se da će se i predstavnici Federacije BiH nakon ovog dvodnevnog Seminara pokrenuti inicijative da koriste ovaj naš instrument" rekao je Farinpour.

Obraćajući se učesnicima Seminara, koji je okupio predstavnike policijskih agencija i tužilaštava iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BJR Makedonije i Albanije, te predstavnike ministarstava finansija RS, FBiH i BiH, Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Evropske komisije i EUPM-a, ministar Čađo je rekao da je borba protiv terorizma globalni problem i da je to jedan od četiri perioriteta u radu MUP-a Republike Srpske.

On je izjavio da jedna od ključnih pretpostavki za efikasnu borbu protiv terorizma predstavlja što neposrednija saradnja bezbjednosnih agencija u BiH, regionu i šire.

"Ključni element neposredne saradnje bezbjednosnih agencija podrazumijeva potrebu brzog reagovanja na pojavu svakog oblika priprema terorističkih akata", rekao je ministar Čađo.

On je podsjetio da organizacija i provođenje terorističkih aktivnosti podrazumijeva organizacione, logističke i finansijske potencijale i njihovo korišćenje, kao i da je u posljednje vrijeme jedan od najopasnijih i najčešćih oblika finansiranja terorizma iz kriminogenih djelatnosti, od proizvodnje i trgovine narkotika, trgovine ljudima, oružjem, ukradenim automobilima, otmicama, ucjenama i raznim oblicima elektronskih prevara.

Predstavnik ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Bruno Broomer pozdravio je odluku MUP-a Republike Srpske da Seminar posveti problematici koja muči cijeli svijet.

"Zemljama zapadnog Balkana je mjesto u Evropskoj uniji i nadam se da će i one uskoro biti dio nje. Zadovoljni smo aktivnostima koje provodi MUP Republike Srpske u okviru evropskih integracija", rekao je Bromer.

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena je rekao da je Policija Republike Srpske vrlo posvecena borbi protiv terorizma i da u prilogu tome govori i podatak da su policijske i obavještajne agencije u BiH identifikovale 45 lica u BiH koje predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost.   

r>

Europa.ba