Prezentiran godišni Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2009. godini

Bosna i Hercegovina je napravila mali napredak tokom perioda izvještavanja. Domaća politička klima se pogoršala, izazovi za funkcionisanje institucija i uvredljiva retorika su nastavljeni. Provedba reformi teče sporo, najviše zbog nedostatka konsenzusa i političke volje, ali i zbog složene institucionalne organizacije zemlje. Usvojen je ograničen broj zakona koji se tiču procesa evropskih integracija.

Ovo su ključni rezultati Izvještaja Evropske unije o napretku BiH u periodu oktobar 2008. – septembar 2009. godine, koji obuhvaća politički, ekonomski, socijalni segment, a koji je na konferenciji za tampu 14.oktobra 2009. godine u prostorijama Delegacije Evropske komisije, prezentirao šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas.

“BiH je napravila ograničeni napredak tokom perioda izvještavanja. Kada su u pitanju politički kriteriji, postoji nekoliko pozitivnih stvari: napredak u smislu tranzicije Kancelarije visokog predstavnika, promjene u Ustavu BiH koji se odnose na status Brčko Distrikta, saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou je zadovoljavajuće, usvojena je Antikorupcijska strategija, usvojeno je nekoliko pozitivnih zakona, kao što je Zakon za borbu protiv diskriminacije”, izjavio je ambasador Kourkoulas.

S druge strane izvještaj ohrabruje BiH da nastavi sa reformama u pravcu ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima, ali i skreće pažnju da je potrebno više akcije u procesu stvaranja kompatibilnosti između zakonske regulative BiH i regulative EU, osobito u domenu poštivanja ljudskih prava. Kao primjer, ambasador Kourkoulas je naveo eliminiranje etničke podvojenosti djece u školama, te strategiju procesa povratka, koji su dio političkog izvještaja.   U ekonomskoj sferi, informirao je ambassador Kourkoulas, izvještaj kao pozitivan  izvlači “monetarnu i finansijsku stabilnost BiH koja se održala i pored ekonomske krize, ali i adekvatne reakcije Centralne banke za saniranje posljedica međunarodne ekonomske krize. Valutni odbor i dalje uživa veliki kredibilitet, a bankarski sektor je uspio da dobro podnese posljedice krize”.

Međutim, kvaliteta i održivost javnih finansija nisu na očekivanom nivou, što je i te kako važno za ispunjenje ekonomskih kriterija, ali i za sporazum sa MMF-om.  „Potrebno je limitirati javnu potrošnju, unaprijediti poslovno okruženje“ kaže ambasador Kourkoulas, jer izvještaj govori da je u BiH poslovno okruženje i dalje pod uticajem administrativne nedjelotvornosti i da je ostvaren ograničen napredak u stvaranju stvarnog jedinstvenog ekonomskog prostora.

 “Vrijeme je da BiH krene od Dejtonske prema Briselskoj eri“, rekao je ambasador  Kourkoulas aludirajući na veliku medijsku pažnju takozvanom Butmirskom sastanku: “ Trebaju se stvoriti uslovi u kojima OHR više neće biti potreban. Institucije moraju biti efikasnije u usvajanju i provedbi evropskih zakona u zemlji. Butmirski dogovor pokazuje da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države udružile nastojanja da unaprijede evropske procese u BiH. Dobiti status kandidata nije važno samo zbog liberalizacije viznog režima; on je neophodan zbog privlačenja stranih ulaganja u zemlji, zbog ubrzanja procesa reformi, ali i zbog povećanja finansijske pomoći sa strane EU. Zato je i izvještaj EK koristan instrument koji bi vlast mogla iskoristiti da pojača aktivnosti na putu ka evropskim integrcijama. Ali krajnji napredak ipak zavisi od političkih lidera I njihove volje da uspostave konsenzus o najbitnijim pitanjima kako bi zadovoljili uslove Mape Puta”. – zaključuje ambasador  Kourkoulas.

Ambasador Kourkoulas je informirao novinare da je izvještaj obuhvatio i ostale zemlje u regionu, te da se nada da BiH neće ostati iza svojih susjeda.

Šef Delegacije Evropske Komisije u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas je prije pres konferencije godišnji izvještaj predao i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću.

Europa.ba