Zajednička izjava ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta i zamjenika državnog sekretara SAD-a Jamesa Steinberga

EU i Sjedinjene Američke Države su snažno opredijeljene da rade sa građanima Bosne i Hercegovine i pruže im podršku na putu integracija u euro-atlansku zajednicu.

U posljednjih deset dana po drugi put smo se sastali sa liderima sedam političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi ih ohrabrili da poduzmu korake potrebne na putu ostvarenja ovog cilja.    

Lideri političkih stranaka su na sastancima iskazali zajedničko opredjeljenje da rade na integraciji Bosne i Hercegovine u NATO savez i Evropsku uniju.  Oni shvataju da za postizanje ovog cilja, vlasti Bosne i Hercegovine moraju imati nadležnosti, ovlaštenja i funkcionalnost potrebne da se ispune uslovi procesa za pristupanje EU i za članstvo u NATO savez, te da Ustav mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 

Također su svjesni da je potrebno naći rješenje u vezi državne i vojne imovine  što će omogućiti tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU, a što je potrebno uraditi prije nego Bosna i Hercegovina bude u poziciji da podnese aplikaciju za članstvo u EU.  

Sa strankama smo razmatrali paket prijedloga, koji bi po našem mišljenju, doprinio ostvarenju cilja oko kojeg među strankama postoji saglasnost. Mi smo započeli razgovore o ovim prijedlozima i stranke su ponudile svoje početne stavove o tome kako krenuti naprijed.  Iako je postignut određeni napredak, biće potrebni daljnji razgovori da bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema saglasnosti a neke stranke će morati pokazati veći stepen odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko zaista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu.

Prema tome, proces koji smo započeli u Butmiru se nastavlja.  Zajednički tim EU-SAD stručnjaka će sljedeće sedmice ponovo doći u BiH, da nastave razgovore i sastanu se sa liderim političkih stranaka u cilju postizanja dogovora, a imajući u vidu da je sljedeći sastanak Vijeća za implementaciju mira zakazan za 18. novembar. Tada ćemo sa našim međunarodnim partnerima ocijeniti postignute rezultate i donijeti potrebne zaključke.    

Podcrtavamo naše opredjeljenje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom sporazumu kao osnovama za mir i prosperitet za sve narode BiH, i obezbjeđivanje njihove budućnosti u EU i NATOu.  Pozivamo lidere ove zemlje da ispune svoje obaveze opredjeljujući se za kompromis potreban za ostvarenje ovog cilja.

http://www.se2009.eu/en/meetings_news/2009/10/21/joint_statement_by_foreign_minister_carl_bildt_and_deputy_secretary_james_steinberg_on_bosnia_and_herzegovina#

 

Europa.ba