Ambasador Kourkoulas učestvovao u otvaranju konferencije Asocijacije poslodavaca “Kako brže u Evropu?”

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske Komisije u BiH,  govorio je na otvaranju konferencije Asocijacije poslodavaca “Kako brže u Evropu?”  22. oktobra 2009. godine u Hotelu Radon Plaza, Sarajevo.

Na konferenciji su se okupili predstavnici poslovnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evropske unije kao i politički predstavnici BiH i diplomatski kor. Na otvaranju konferencije također je govorio  Visoki predstavnik i Specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko koji je naglasio da je u BiH. razvoj ekonomije u drugom planu, jer politika ima primat, 

Kazavši koliko malo stranački lideri u BiH pričaju o ekonomiji, koliko rijetko i mediji postavljaju detaljna pitanja o ekonomskim temama, Inzko je izjavio:

„Pozivao sam vladajuće stranke da ispune obaveze koje su preuzele u okviru procesa evropskih integracija, te da radikalno poboljšaju poslovno okruženje, donošenjem državnog zakona o obligacijama i moderniziranim sistemom bankarske supervizije. Također sam tražio da se poboljšaju usluge koje ambasade BiH mogu ponuditi potencijalnim ulagačima. Ali ja nisam osoba koja o tome treba da govori, jer ja sam stranac. Ako iko treba pozivati organe vlasti da  preuzmu direktne mjere kako bi popravili ekonomsku situaciju, onda su to građani BiH“- Svoje obraćanje je završioriječima: „Ono što radite u ekonomskoj sferi, jednako je važno kao ono što drugi rade u političkoj sferi. Zato se nadam da će te tražiti od lidera političkih stranaka da se usredsrijede na ekonomiju“.

„EU i SAD su prethodnih dana pokazale da žele da BiH pristupi EU i Euro-Atlantskim Integracijama. Ali postavlja se pitanje da li je politika spremna da radi za ekonomski napredak ove zemlje“ – rekao je u svom obraćanju ambasador Dimitris Kourkoulas. Takođe je  naglasio da članstvo u EU podrazumjeva ispunjavanje određenih ekonomskih kriterija. Fokusirajući se na ekonomski dio izvještaja EK o napretku BiH u zadnjih 12 mjeseci, ambasador Kourkoulas je rekao da je BiH dobila pozitivno mišljenje kada je u pitanju finkcioniranje Valutnog odbora, da je finansijski sistem i pored ekonomske krize uspio ostati stabilan.Međutim, dodao je da kvalitet i održivost javnih finansija nisu na očekivanom nivou, da je potrebno limitirati javnu potrošnju i unaprijediti poslovno okruženje, koje je i dalje pod uticajem administrativne nedjelotvornosti.

„Ekonomski kriteriji EU, koja svaka zemlja mora ispuniti ako želi postati članica, odnose se između ostalog i na poboljšanje poslovne sredine, smanjenje obima sive ekonomije, ali i na sposobnost nošenja sa konkurentskim pritiskom i tržišnim silama u EU. Ovdje je odnos BiH dosta kritičan” – rekao je ambasador Kourkoulas, i dodao da BiH karakteriše i jako veiki stepen interveniranja države, te nedostatak transparentnosti.

Osvrčući se na samu temu konferencije „Kako brže u Evropu?“,  šef Delegacije Evropske komisije u BiH je izjavio:

„Brže kretanje prema Evropi je takođe pozitivno. To je proces u kojem svi dobivaju jer se povećavaju regionalna saradnja i regionalne integracije. Iskustvo svih zemalja koje su postale članice EU, govori da se koristi od članstva u EU osjete mnogo prije stvarnog pristupanja EU. Što prije BiH počne usvajati i sprovoditi reforme koje su potrebne za ispunjenje zahtjeve, tim prije će imati koristi od samog pristupanja.“

Komentarišući  sastanak u Butmiru, ambasador Kourkoulas je rekao:

„Sastanak je bio početak procesa za koji se nadamo da će se nastaviti u narednim sedmicama. Ako proces bude uspješan, onda će to olakšati proces pristupanja BiH Euro-atlanstkim integracijama, kao i tranziciju OHR-a u snažniji Ured Specijalnog predstavnika EU. Ustavne promjene su također neophodne. Ako BiH ne poduzme neophodne korake u bliskoj budućnosti, rizik da zemlja ostane iza svih svojih susjeda može postati stvarnost. Kao poslovni ljudi vi znate da će takav scenario imati negativan uticaj na ekonomski i socijalni razvoj BiH.”

„To je važna poruka vama kao protagonistima ekonomskog procesa BiH, koju morate poslati svim političkim akterima. BiH još uvijek ima mogućnost da ostvari napredak u nizu ključnih oblasti, ali opipljiivi rezultati se moraju brzo postići“ – zaključio je na kraju svog obraćanja ambasador Kourkoulas.

Europa.ba