TAIEX seminar “Delegiranje poslova u sudovima”

Evropska komisija je putem Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informaciju (TAIEX), u saradnji sa Međunarodnim uredom švedske državne administracije, organizovala Seminar o “Delegiranju poslova u sudovima” 28. oktobra 2009. godine u Sarajevu.

“Ovaj Seminar je veoma važan jer je prvi oblik ove vrste saradnje, organizovan uz savjetodavnu podršku Evropske unije. Jedna od preporuka projekta jeste olakšati rješavanje administrativnih poslova. Zato je prvi važan korak kojeg treba poduzeti izmjena pravilnika. Međutim ima puno pitanja i izazova u smislu kapaciteta administracije i smanjenja birokratije u sudovima. Ja se nadam da će dosta odgovora biti nađeno na ovom Seminaru i da ćete dobiti ideje kako da poboljšate svoje radno okruženje ” – rekla je u svom uvodnom obraćanju Maria Farrar – Hockley, šefica Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, upravnu reformu i civilno društvo pri Delegaciji Evropske komisije u BiH. 

Osvrćući se na nedavni pokušaj SAD i EU da ponovo angažiraju državne političare u dijalogu o reformi radi integracije u NATO i EU, Nj. E. Ambasador Kraljevine Švedske Bo William Hedberg rekao je da je situacija zabrinjavajuća jer BiH počinje kaskati za svojim susjedima. Potencirajući da je, dok traju ova politička dešavanja, dobro vidjeti dijalog saradnje na visokom nivou kakav je obezbijedio Seminar o delegiranju poslova u sudovima, gopodin Hedberg je rekao:

“Zato treba da intenziviramo naša zajednička zalaganja kako bismo došli do konkretnih doprinosa u sektorima društva koji su od  temeljne važnosti za napredak BiH. Sadašnja švedska strategija u saradnji sa BiH stavlja poseban akcenat na bitnost jačanja vladavine prava i jačanja sudskog sistema”, izjavio je gopodin Hedberg, naglasivši važnost potpore EK i koordinaciju sa intrumentima finansiranja kao što su IPA i TAIEX, koji su bitni faktori u potpori BiH za ispunjenje uslova na putu ka EU.

“Švedska pomoć i saradnja sa BiH ima dugu tradiciju i drago mi je da se ta saradnja nastavlja. Fokus ovog Seminara je delegiranje zadataka i poslova u sudovima što je važna  komponenta u nastojanju da se smanji broj predmeta, uglavnom onih koji se tiču komunalnih usluga, a koje opterećuju sudove BiH. To je povezano sa našom podrškom zamjene ručnog sistema rukovanja predmetima, sa jednim operativnim i modernim sistemom upravljanja predmetima koji se zasniva na informatičkoj tehnologiji” – rekao je gopodin Hedberg, potencirajući da ovaj sistem omogućava veću tranparentnost u radu sudova što povećava povjerenje građana u ove institucije.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković, izjavio je da je BiH potreban efikasan mehanizam prenošenja delegiranih nesudskih poslova sa sudija na administrativni i tehnički kadar, potencirajući da će to sudijama dati više vremena da se posvete pravosudnoj analizi predmeta.

“Ono što nama treba je stvaranje efikasnog pravosudnog sistema kako bismo se uključili u evropke integracije, jer mi smo u cjelini neefikasni i zato imamo predmete stare i po dvadeset godina” – rekao je Novković.

Seminar “Delegiranje poslova u sudovima” je okupio trideset dužnosnika iz pravosudnih organa iz čitave BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Europa.ba