Ceremonija dodjele diploma Evropskog regionalnog magistarskog studija za demokratiju i ljudska prava u Jugoistočnoj Europi

«Poštivanje demokratija i ljudskih prava su jedno od osnovnih načela EU i zato mi je drago što sam danas ovdje sa studentima koji su uspješno završili Evropski regionalni magisterski studij za demokratiju i ljudska prava u Jugoistočnoj Europi (European Regional Master’s Degree «ERMA»)», rekla je u svom obraćanju na ceremoniji dodjele diplome studentima programa ERMA,  2. novembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, Maria Farrar – Hockley, šefica Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, upravnu reformu i civilno društvo pri Delegaciji Evropske komisije u BiH.

«Poznavanje i poštivanje ljudskih prava je jedno od najvažnijih pitanja za zemlje ovog regiona, ali i za njihovu integraciju u EU», rekla je Farrar – Hockley, koja je potencirala:

«U svom izvještaju o napretku BiH u 2009. godini, EK je ukazala da je napravljen ograničen progres kada su u pitanju ključne reforme. Ustavni okvir mora biti reformiran kako bi institucije djelovale efektivnije. Ovo utiče na osnovna demokratska prava građana u BiH. Kada je u pitanju promocija ljudskih prava, Izvještaj navodi da je i tu ostvaren ograničen napredak, a to se odnosi na većinu zemalja u regionu. Što se tiče građanskih i političkih prava, zabilježeno je povećanje nasilja i prijetnje novinarima i urednicima što označava ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja. Stvaranje osjećaja straha i limitiranje kriticizma dovode u pitanje demokratska dostignuća« – kazala je Farrar – Hockley. Međutim, ona je istakla ipozitivne tačke: rezultat procesa povratka izbjeglica, povrat imovine, kao i djelovanje institucije državnog Ombudusmena. Zato je i profesionalizacija u oblasti ljudskih prava nešto što EU u kontinuitetu podržava, a ovaj studij, koji pretstavlja proces dugoročnog investiranja, je dio tog važnog projekta, zaključila je Farrar – Hockley.

Svoje obraćanje imao je i Nj. E. Ambasador Republike Italije u BiH, Raimondo De Cardona. «BiH je zemlja koja me ne prestaje iznenađivati, tako je i u ovom slučaju, jer je EK ove studije u BiH proglasila najboljim koje finansira EK. To što ih podržavamo, pokazuje koliko vjerujemo u ovaj program koji gradi civilno društvo u regionu Zapadnog Balkana, posebno u BiH. Vjerujem da će ovaj projekat biti dugoročan kao i saradnja sa Univerzitetom u Bolonji», naglasio je ambasador De Cardona. Govoreći o iskustvu koje studenti dobivaju prilikom posjeta drugim obrazovnim centrima na Balkanu, ali i važnost biti dio iskustva evropskih univerziteta, ambasador De Cardona se osvrnuo i na pitanje vizne liberalizacije.

»Ispuniti uslove za viznu liberalizaciju je jako bitno. Zato vjerujem da će u 2010. godini doći do napredka, prije svega zbog samih studenata, jer će im to omogučiti sagledavanje iskustava kolega iz Evropskih centara. Jer Evropa nije samo san» – rekao je ambasador De Cardona, koji se osvrnuo i na iskustvo koje Univerzitet u Bolonji ima i može podjeliti s drugima.

Program ERMA je sufinansiran od strane Europske unije i Ministarstva vanjskih poslova Italije. To je Master program namijenjen studentima koji će kombinirati praktično iskustvo po pitanju  ljudskih prava s akademskim studijima i koji promovira razvoj mlade generacije državnih službenika, članova  međuvladinih i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, u Albaniji, u Hrvatskoj, BJR Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu.

O samom programu na eremoniji govorili su i profesor Stefano Bianchini, zamjenik direktora ERMA programa, koji je potencirao da je podrška EK ohrabrujuća i da je budućnost sviju, zajednička budućnost, te profesor Francesco Privitera, sa Univerziteta u Bolonji koji je studentima rekao da je ponosan što im je bio profesor.

Svečana dodjela diploma upriličena je za 24 studenta iz regiona. Ovo je osma generacija ERMA studija, a ceremonija dodjele diploma je iskorištena da se pozdravi nova deveta generacija studenata ovog programa.

Europa.ba