Održan prvi radni sastanak za Projekat «Jačanje sistema za akreditovanje BiH»

Razvoj infrastrukture kvaliteta, u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), stvaranje povoljnog okruženja za jačanje međunarodne konkurentnosti Bosne i Hercegovine i poboljšanja bh. privrede, cilj je projekta „Jačanje sistema akreditovanja u BiH“, koji je pokrenut u oktobru 2009. godine. Sredstva za projekat u vrijednosti od 1 milion eura je obezbijedila Evropska unija putem IPA pretpristupnih fondova. Glavni sadržaji i ciljevi projekta, čiji je korisnik Institut za akreditovanje BiH – BATA, predstavljeni su na prvom radnom sastanku, održanom 4. novembra, u prostorijama Delegacije Evropske komisije u BiH.

Johann Hesse, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, trgovinu i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH, se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na važnost projekta za BiH i  rekao da nedavno objavljen Izvještaj o napretku BiH u 2009. godini govori o «limitiranom progresu koji je BiH napravila kada je u pitanju oblast akreditovanja».

«Izvještaj preporučuje da BiH treba raditi na daljem ispunjavanju uvjeta za buduće međunarodno priznavanje njenih testova, kalibraciju rezultata i certifikata, te pripremiti Institut za akreditovanje za potpisivanje multilateralnih sporazuma sa Evropskom kooperacijom za akreditiranje», rekao je Hesse. On je naglasio da je integracija BiH u evropski režim infrastrukture kvaliteta veoma važna kako bi preduzeća razvila međunarodnu konkurentnost i dobila tržište za izvoz, što bi značilo podršku ekonomskom razvoju.

«Jačanje akreditacijskog sistema igra važnu ulogu u razvijanju bh. infrastrukture kvaliteta i obezbjeđuje da određena tijela usklade svoj rad sa evropskim standardima i direktivama. Postupno usklađivanje sa evropskim tehničkim direktivama, standardizacijom, metrologijom, akreditacijom, kao i usklađenost procedura su važni principi, prioriteti i uslovi sadržani u Evropskom partnerstvu i SSP. Akreditacijski sistemi, koji rade u skladu sa međunarodnim standardima i zahtjevima, su važna karika u razbijanju tržišnih tehničkih barijera, što omogućava bržu i efektivniju razmjenu dobara i usluga na tržištu, a istovremeno obezbjeđuje bolju zaštitu i povjerenje potrošača u kvalitet dobara i usluga» – zaklučio je Hesse, izrazivši vjerovanje da će projekat pomoći BiH na putu ka EU u jednom specifičnom polju, te pomoći bh. industriji da poveća svoj izvoz u zemljama EU i šire.

Direktor Instituta za akreditovanje BiH – BATA-e, Žarko Petrović zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Evropska komisija daje Institutu za akreditiranje i izrazio spremnost da Institut ispuni uslove koji su pred njim. Prezentaciju instituta, njegovog rada i strukturu sistema, dao je načelnik Odjela za akreditovanje IA BiH, Refik Salihović.

Projekat će realizovati Konzorcij čiji su članovi međunarodna tjela za akreditaciju: BAM (Federalni Institut za istraživanje i testiranje materijala sa sjedištem u Berlinu), kao lider projekta, DANAK (Danski Nacionalni komitet za akreditovanje), DGA (Njemačka asocijacija za akreditovanje), ICON (Međunarodni konsalting) i LA (Litvanska Asocijacija). Njihov rad je prezentirala Gisela Bischoff iz BAM-a, a o načinima za međunarodno priznavanje bh. sistema akreditovanja osvrnuo se Hans-Ulrich Mittmann iz BAM-a, koji je naglasio da intenzitet ispunjavanja uslove i potpisivanje Multilateralnih Sporazuma, zavisi od Instituta za akreditovanje BiH i njegovu spremnost da ispuni evropske standarde i uslove za to .

Zbog sve većeg priznavanja važnosti akreditovanja za ekonomsku infrastrukturu EU, Evropska komisija je kreirala Propis EU 765/2008 kojim se uspostavljaju zahtjevi za akreditovanje i nadgledanje tržišta koji se odnose na prodaju proizvoda. Ovaj propis po prvi put daje pravni okvir za pružanje usluga akreditovanja širom Evrope.

Europa.ba