Jean Louis De Brouwer, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije za pravdu, slobodu i bezbjednost Evropske komisije, posjetio Bosnu i Hercegovinu

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije za pravdu, slobodu i bezbjednost pri Evropskoj komisiji, gosp. Jean Louis De Brouwer, danas se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem, zamjenikom ministra i vršiocem dužnosti ministra bezbjednosti Mijom Krešićem, pomoćnikom ministra bezbjednosti i šefom tima za viznu liberalizaciju Samirom Rizvom, direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Sinišom Macanom i Kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zamjenik generalnog direktora De Bouwer je predstavio preliminarnu reakciju na napredak koji je ostvarila Bosna i Hercegovina od zadnje ocjene Evropske komisije u maju 2009. godine. Posebno je pozdravio nedavno usvajanje niza bitnih strategija i akcionih planova koji predstavljaju zahtjeve iz vizne mape puta. Odlučna provedba treba uslijediti. Početak izdavanja biometrijskih pasoša prije tri sedmice je takođe označen kao vrlo pozitivan korak. Njihovo izdavanje se mora nastaviti, a civilna registracija i izdavanje pasoša trebaju u potpunosti biti zaštićeni od prijevara i korupcije.

Drugi bitni preostali zahtjevi kojima se treba pozabaviti što je prije moguće su usvajanje Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i za saradnju u borbi protiv korupcije i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja granicama bi takođe trebalo biti ključno.

Provedba reforme policije je takođe od izuzetne važnosti. Provođenje zakona o policijskoj reformi iz 2008. godine je sporo. Nedavno usvajanje pravilnika za Nezavisni odbor je pozitivan korak. Sada je od ključne važnosti da se brzo nastavi sa imenovanjem direktora i zamjenika direktora policijske direkcije za koordinaciju. Gosp. De Brouwer je takođe pozdravio usvajanje Sporazuma o razmjeni informacija iz policijskih evidencija. Opipljivi rezultati trebaju biti postignuti u pogledu njegove provedbe.

Gosp. De Brouwer je pozvao vlasti BiH da nastave sa provedbom otvorenih pitanja bez daljeg odlaganja, kako bi se osiguralo da izvještaj o neophodnom napretku bude predstavljen Evropskoj komisiji do sredine novembra. Naglasio je da će vrijeme mogućeg prijedloga Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine zavisiti od brzine kojom će Bosna i Hercegovina ispuniti preostale zahtjeve iz Mape puta. Dobar napredak zahtijeva jaku političku volju i spremnost na kompromis. Čim Evropska komisija bude smatrala da je Bosna i Hercegovina ispunila preostale obaveze, odmah će poduzeti akciju i predstaviti prijedlog za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Europa.ba