Predstavljen projekat “Jačanje kapaciteta za programiranje ruralnog razvoja u BiH – 3P-BHRD”

Pružanje savjetodavne pomoći kako bi se ojačalo programiranje poljoprivrednog i ruralnog razvoja, kao i platni kapaciteti radi budućeg pristupa BiH značajnim sredstvima iz IPA programa, koja su specifično namijenjena ruralnom razvoju, osnovni je cilj projekta “Jačanje kapaciteta za programiranje ruralnog razvoja u BiH – 3P- BHRD”, koji je zvanično predstavljen 5.novembra 2009. godine u maloj sali Parlamentarne skupštine BiH. Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 1 milion eura kroz program IPA 2007.

“Ovaj projekat savjetodavne pomoći koji danas pokrećemo pokazuje našu podršku BiH u ostvarenju pretpristupnih ciljeva, u ovom slučaju to je u sektoru ruralnog razvoja. Statistički podaci u BiH pokazuju da više od 81% zemljišta, 60% stanovništva i 80% općina se  deklariraju kao ruralni. Ovi podaci govore koliko je važan ruralni razvoj u vašoj zemlji i koliko su urgentne potrebe za razvijanje efikasnih politika koje će još bolje podržati različite potrebe u ruralnim oblastima. Evropska unija smatra da je razvoj ovog sektora značajan dio sadašnje i buduće ekonomije u BiH, te da ova zemlja ima potencijal da doprinese boljoj kvaliteti života u ruralnim oblastima”, kazao je Johann Hesse, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, trgovinu i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske komisije u BiH.

Gospodin Hesse je također istakao da je neophodno da BiH ima jedinstven državni program ruralnog razvoja, koji će biti primjenjiv na cijelu zemlju, te imati definirane politike u tom sektoru.

Cilj 3P-BHRD projekta će se realizirati putem postepenog jačanja struktura vlasti, davanja podrške harmonizaciji i približavanju ovog sektora EU, te putem promocije učesničkog pristupa u izradi i korištenju mjera ruralnog razvoja, koje će biti demonstrirane kroz primjenu ‘pilot aktivnosti’.

“Pored programiranja poljoprivrednog i ruralnog razvoja i platnih kapaciteta, Projekat uključuje i pilot šeme za razvoj lokalnih akcionih grupa. Naši konsultanti će na terenu pomagati ljudima da razviju, registriraju i planiraju, tako da do kraja 2010. godine uspostavimo najmanje tri akcione grupe koje će biti sposobne aplicirati za dostupna sredstva kao npr. za sredstva iz budžeta Svjetske banke ili pilot grantova Evropske unije. Ali i Svjetska banka i Evropska unija žele vidjeti da postoje programi, a naročito da je uspostavljen platni sistem u BiH” kazao je gospodin Jacek Wesierski, voditelj projekta 3P- BHRD.

Realizacija ovog projekta počinje 1. decembra ove godine, kada će se početi sa obukom i kursevima kako bi se unaprijedile mjere i programi, koji moraju biti uskađeni sa IPA programima koji su specifično namijenjeni ruralnom razvoju. Mjere će biti kreirane na način kako bi unaprijedile ekonomski i društveni razvoj ruralnih zajednica u ciljnim zonama u BiH.

“Ovaj projekat prvenstveno ima namjenu da počnemo graditi strukturu koja je potrebna da bi se uopće imala prilika za korištenje fondova koji su namijenjeni poljoprivredi i ruralnom razvoju. Da bi koristili pretpristupne fondove IPA programa, prvo moramo steći status zemlje kandidata”, istakao je gospodin Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ovaj projekat realizirat će Konzorcijum koji predvodi NIRAS International Consultants u saradnji sa Fondacijom za programe pomoći poljoprivredi (FAPA). Glavni korisnik projekta je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te njegov Sektor za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj. U okviru državnog programiranja ruralnog razvoja, oba bh.entiteta i Brčko Distrikt će imati koristi u izgradnji vlastitih kapaciteta u skladu sa IPARD smjernicama i mehanizmima pomoći EU, te kroz stvaranja ‘LEADER’ akcionih grupa na lokalnom nivou.

Europa.ba