OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DJEČIJIH PRAVA

“Nije dovoljan samo jedan dan» naziv je kampanje koju uz podršku Europske unije realizuje Udruženje VESTA iz Tuzle, a povodom obilježavanja 19. novembra Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i Međunarodnog dana dječih prava 20. novembra. Kampanji su se pridružile i nevladine organizacije: “Zdravo da ste” iz Banja Luke, “Fondacija za kreativni razvoj” iz Sarajeva, Udruženje “KULT” iz Sarajeva, “CARE Netherland” iz Sarajeva i “Save the Children UK”. Ciljevi kampanje i aktivnosti NVO prezentirani su na pres konferenciji 19. novembra u prostorijama Delegacije Evropske Komisije u Sarajevu.

“Ova kampanja je usmjerena na skretanje pažnje javnosti i svih relevantnih institucija i organizacija na stanje u pogledu poštivanja dječijih prava u BiH i potrebu uspostavljanja odgovarajućih mehanizama za brigu o djeci.” – rekla je na početku pres konferencije  Marijana Ivanović iz VESTA-e, koja je informirala da su aktivisti ovih NVO, parlamentarnim predstavnicima već uručili pamflete koji su štampani za kampanju, a na kojima piše «Djeci nije potrebno sažaljenje, već djelotvorna, stručna i pravovremena zaštita, organizovana u okviru efikasnog državnog sistema».

Ovaj citat je dio zajedničke izjave NVO-a, koju je pročitala Amra Selesković, direktorica VESTA-a.

“Prema podacima NVO koje brinu o pravima djece, u Bosni i Hercegovini, koja je ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, posljednjih godina zabilježen je porast maloljetničke delikvencije, narkomanije, nasilja nad djecom i njihovo seksualno iskorištavanje. Imajući u vidu da BiH ima veoma složeno državno uređenje, te da se suočava sa brojnim teškoćama tranzicije, zalaganje za pravo djeteta se nalazi na marginama procesa odlučivanja. Zato, NVO preporučuju državnim vlastima BiH da: – uvaže jasne ciljeve u realizaciji obaveza proisteklih iz potpisanih međunarodnih protokola, kao i njihovo provođenje; – realizuju preuzete obaveze u pogledu osnivanja i funkcionisanja institucija za zaštitu prava djeteta; – onemoguće diskriminaciju i segregaciju djece u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim oblastima; – obezbjede adekvatan budžet za propisane oblike zaštite djeteta; – ponovo stave u funkciju sve institucije koje su bile namijenjene djeci i zaštiti njihovih prava i – da svoje aktivnosti usmjere ka izgradnji mira i unapređenju sigurnosti u BiH kao preduslov za poštivanje svih prava djeteta.» – rekla je Selesković, i naglasila: «Djeca su najosjetljivija skupina koja treba zaštitu, a čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima».

U znak podrške realizaciji ovih aktivnosti na pres konferenciji se obratila i predstavnica UNICEF BiH, Erna Ribar, koja je rekla da je u BiH učinjeno puno kada je zaštita djece u pitanju, ali i da je puno problema kada je u pitanju implementacija Konvencije o zaštiti djeteta.

«NVO zahtijevaju od institucija BiH da poduzmu neophodne korake. Mi smatramo da odgovornost za implementaciju Konvencije nose svi oni koji imaju obavezu i zakonsku i moralnu da tu Konvenciju implementiraju i zato se nadamo da će svi koji se bave ovom problematikom, od državnih institucija do načelnika opština, učiniti sve da se poboljša situacija, jer jedna od komponenti Konvencije je upravo široko partnerstvo u borbi za dječija prava, partnerstvo između NVO, državnih institucija i međunarodnih organizacija» – kazala je Ribar. Ona je informirala da ono što je za UNICEF BiH trenutno ključno, je borba protiv siromaštva djece. «Ne samo u ekonomskom kontekstu, gdje podaci govore da 4% djece živi ispod linije, a 18% na liniji siromaštva, već i u smislu drugih uskraćivanja kao pravo na zdravu hranu, na zdravstvenu zaštitu, na normalne uslove za život kod kuće itd.

Aleksandra Babić – Golubović, Save the Children UK, naglasila je da je njihova kampanja usmjerena na borbu protiv nasilja nad djecom i najavila je da će sutra u okviru Kampanje djeca posjetiti ministre obrazovanja i socijalne zaštite u Mostaru i u Banjoj Luci.

«Djeca će sutra pokucati na vrata ministrima i reći im šta oni misle o tome kako djecu zaštititi od nasilja. Ova djeca su u proteklom periodu provodila svoje projekte i analize i došli su do podataka da 80% djece u osnovnim školama je direktno osjetilo ili bilo svjedok čina nasilja»- informirala je Babić – Golubović.

«Djeca trpe nasilje ne samo od odraslih, već i od svojih vršnjaka, i naš prioritet u ovom momentu je vršnjačko nasilje, rekla je Nada Metilović iz «Zdravo da ste». Da ipak nije sve tako crno, da ima i poboljšanja, N. Metilović daje primjer «da su danas djeca puno više svjesna svojih prava, ali i svjesnija kada je prijava nasilja ».

Gusto informirao da mladi ljudi u KULT-u pripremaju prijedlog o donošenju Zakona o mladima, koji trebaju biti educirani kako se trebaju izboriti za svoj položaj. Da se nasilje i nejednakost sprovodi i u obrazovnom sistemu, govorio je Jasenko Osmanagić iz Fondacije za kreativni razvoj, koji naglašava da je obrazovni sistem u BiH nejednak i nedostupan svakom djetetu podjednako.

Nakon pres konferencije novinari su prisustvovali podjeli letaka i žutih trakica građanima Sarajeva. Žute trakice simbolizuju zalaganje da prevencija zlostavljanja djece bude prioritet na globalnom nivou.

Europa.ba