Svečano otvorenje Imigracionog centra za prijem ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini

U Istočnom Sarajevu je 23. novembra 2009.godine svečano otvorena nova zgrada Imigracionog centra za prijem ilegalnih migranata u BiH. Evropska unija je za ovaj projekat obezbijedila 1.2 miliona eura, što uključuje izgradnju centra, nadzor nad izvođenjem radova, nabavku namještaja, opreme i vozila za transport ilegalnih imigranata u zemlje porijekla.

“Evropska unija nije tu samo da bi od BiH tražila ispunjenje određenih uslova, već i da aktivno doprinosi i pomaže BiH u ispunjavanju tih uslova. Ovo je istinski primjer principa solidarnosti kao jednog od temeljnih principa EU i siguran sam da će vaša zemlja u procesu pristupanja EU, imati sve više koristi od ovog principa”, rekao je ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, u svom obraćanju.

“Ova impresivna zgrada dio je šire pomoći EU u pružanju podrške sektorima za migracije i azil u BiH. Centar će omogućiti efikasno i učinkovito procesuiranje predmeta ilegalnih boravka stranih lica u BiH i zakonski pritvor takvih kategorija stranih državljana u skladu sa međunarodnim i EU standardima i praksom”, kazao je ambasador Kourkoulas. Takođe je dodao da EU namjerava nastaviti pruzati pomoć “jer vjerujemo da su ovo dobro uložena sredstva”.

“Ovaj projekat je jako bitan jer je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima”, rekao je ambasador Kourkoulas. Istakao je pozitivne pomake poput usvajanja Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, usvajanje Državne  strategije migracija za period 2009. – 2012. godine, profila migracija za BiH koju je usvojilo Vijeća ministara, kao i početak funkcioniranja migracionog informacionog sistema u septembru 2009. i uspješno provođenje Sporazuma o readmisiji između EU i BiH, kao i napore u uspostavljanju Sporazuma o readmisiji  sa zemaljama koje nisu članice EU.

Izražavajući zahvalnost Evropskoj uniji na podršci, Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima je rekao: “Sada možemo punim kapacitetom staviti na raspolaganje sposobnost i osposobljenost Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima u pogledu kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH i izvršiti odluke o udaljavanju stranca iz BiH. Imamo kapacitete da sve strance koji ne žele dobrovoljno napustiti BiH, uz pratnju našeg osoblja, uputimo do bilo koje destinacije u svijetu, ali i kapacitete da takva lica smjestimo do konačnog povratka u njihovu zemlju”.

Zahvalnost Evropskoj uniji na kontuiniranoj pomoći institucijama BiH, izrazio je i vršilac dužnosti ministra sigurnosti BiH, Mijo Krešić: “Ministarstvo sigurnosti BiH  je ispunilo, u tehničkom smislu, sve uvjete koji su dati u Mapi puta. Ovaj projekat je pokazatelj ozbiljnosti s kojom je BiH prišla rješavanju ilegalnih migracija. Napredak koji postižemo u ispunjavanju uslova iz Mape puta, ne radimo ni zbog koga drugog, već zbog nas. Dostizanje evropskih sigurnosnih standarda znači poboljšanje sigurnosti naših građana, a onda i poboljšanje sigurnosti u regionu i Evropi”.

Kroz Imigracioni centar dnevno prođe i po 15 ilegalnih migranata a do sada je u njemu ostvareno oko 5.500 noćenja. Proširenjem kapaciteta Centra stranim državljanima lica koji ilegalno borave u BiH, omogućit će se bolji uslovi smještaja do donošenje odluke o njihovom vraćanju u matične zemlje.

Evropska unija je obezbjedila preko 7 milion eura pomoći za jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH, njenih Sektora za azil i migracije kao i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Europa.ba