EU traži sljedeću mladu zvijezdu novinarstva

Počela Evropska nagrada za mlade novinare 2010. godine

Brisel, 26. oktobar 2009. – Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje pokreće Evropsku nagradu za mlade novinare 2010. godine (EYJA). Takmičenje već treću godinu zaredom nagrađuje najbolje mlade novinare sa fokusom na proširenje Evropske unije.

EYJA 2010 poziva novinare i studente žurnalistike, u dobi od 17 do 35 godina da prošire svoju viziju. To je prilika da se proširenje Evropske unije predstavi iz kreativnog i osmišljeno provokativnog ugla. Takmičenje će trajati do 28. februara 2010. godine. Pisane, online i radio priloge, objavljene između 1. oktobra 2007. godine do 28. februara 2010. godine, mogu nominovati građani jedne od zemalja članica EU, zemalja kandidatkinja, zemalja potencijalnih kandidatkinja i Islanda.

Zvanični žiri svake zemlje učesnice, izabrat će 36 državnih pobjednika. Međunarodni žiri će zatim izabrati tri najbolja rada u sljedećim kategorijama: „Najoriginalnije djelo“, „Najbolje istraživanje“ i „Najbolji novinarski stil“. Svaki od tri dobitnika specijalne nagrade će osvojiti  kulturno putovanje u jedan od glavnih evropskih gradova po vlastitom izboru.

Olli Rehn, komesar za proširenje, pozdravio je ovogodišnje EYJA 2010  takmičenje: „Treće izdanje Evropske nagrade za mlade novinare, nastavlja da nagrađuje vrhunsko novinarstvo i daje Evropskoj komisiji priliku da razmjeni ideje sa najperspektivnijim mladim novinarima Evrope o pitanjima u središtu projekta za proširenje EU.“

Pobjednici EYJA 2010 takmičenja će u maju 2010. godine posjetiti Istanbul, kroz kulturno i istorijsko putovanje. Istanbul, jedna od evropskih prijestolnica kulture za 2010. godinu, pruža idealnu lokaciju za pobjednike kako bi mogli proširiti svoju viziju kroz međukulturalnu interakciju. Putovanje će završiti konferencijom, gdje će vodeći međunarodni analitičari razmijeniti mišljenja o evropskoj kulturi, identitetu i proširenju Evropske unije.

Za više informacija o učešću na takmičenju, posjetite www.EUjournalist-award.eu

Maurizio Picheca Evropska komisija/ Generalna direkcija za proširenje Tel. +32 2 29 51929 Email: Maurizio.PICHECA@ext.ec.europa.eu

Romy Eckert MEDIA CONSULTA International Holding AG Tel. +49 (0)30 65 000 – 348 Email: r.eckert@media-consulta.com

Europa.ba