Predsjednik Barroso predstavio svoj novi tim

José Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, danas je objavio odgovornosti pojedinih resora nove Evropske komisije. Predsjednik je obavio detaljne konsultacije sa svim kandidatima za komesare kako bi prave poslove dodijelio pravim ljudima. Predsjednik vjeruje da ovaj tim može ispuniti program za promjenu koji je iznio u političkim smjernicama predstavljenim u septembru, nakon što ga je svih 27 država članica nominovalo a prije nego ga je Evropski parlament potvrdio kao Predsjednika nove Evropske komisije.

Predsjednik Barroso je izjavio: “Imamo evropski program, a sada imamo i evropski tim. Na osnovu nominacija država članica, pokušao sam sastaviti kolegij koji može proizvesti svježe ideje i unijeti novi zamah u rješavanju najvećih izazova s kojima se danas suočavamo u Evropi. Ovaj kolegij će provesti političke smjernice koje sam predstavio Evropskom parlamentu. Uvjeren sam da će ovaj kolegij biti odlučan u vođenju Evrope prema oporavku i održivoj socijalnoj tržišnoj ekonomiji koja će građanima odgovarati. Sastavio sam snažnu Komisiju kja će ispuniti povećanu ulogu Evrope, uključujući i onu na svjetskoj sceni, koju joj je zadao Lisabonski sporazum. Jedan od ključnih zadataka ovog kolegija će biti da udahne život novim mogućnostima koje pruža Lisabonski sporazum. Kandidati za komesare će se predstaviti na saslušanjima pred Evropskim parlamentom u januaru. Nakon što im Parlament izglasa povjerenje, biti će vrijeme da se započeti sa radom i sa ostvarivanjem rezultata za naše građane.”

Novi kolegij će imati 7 potpredsjednika, uključujući potpredsjednicu barunicu Catherine Ashton koja će u isto vrijeme biti i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nakon što 1. decembra ove godine Lisabonski sporazum stupi na snagu. Tri potpredsjednika će biti žene. Novi kolegij će imati 27 članova, uključujući predsjednika Barrosa, po jednog iz svake države članice. Devet članova će biti žene. Članovi kolegija dolaze iz različitih političkih obitelji, naročito iz Evropske narodne stranke (EPP), Naprednoga saveza socijalista i demokrata (S & D), te Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE). 14 članova, uključujući Predsjednika, su već bili članovi odlazećeg kolegija.

Predsjednik Barroso je dao novi izgled kolegiju u svom drugom mandatu. Najavio je niz novih resora: klimatske akcije; unutrašnji poslovi; pravosuđe, temeljna prava i državljanstvo. Preuredio je niz drugih resora: obrazovanje, kultura, višejezičnost i omladina; zdravstvena i potrošačka politika; industrija i poduzetništvo; istraživanje i inovacije; međunarodna saradnja, humanitarna pomoć i odgovor na krizne situacije. Novi naglasak će biti stavljen na uključenost u resoru za zapošljavanje, socijalnu zaštitu i inkluziju, te će se novi fokus staviti na resor Digitalne agende.   Odgovornosti kandidata za komesare

– Joaquín ALMUNIA: Konkurentnost. Potpredsjednik Komisije. – László ANDOR: Zapošljavanje, socijalna zaštita i inkluzija. – Barunica Catherine ASHTON: Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnost, i potpredsjednica Komisije. – Michel BARNIER: Unutrašnje tržište i usluge. – Dacian CIOLOS: Poljoprivreda i ruralni razvoj. – John DALLI: Zdravstvena i potrošačka politika. – Maria DAMANAKI: Pomorstvo i ribarstvo. – Karel DE GUCHT: Trgovina. – Štefan FÜLE: Proširenje i evropska politika susjedstva. * – Johannes HAHN: Regionalna politika. – Connie HEDEGAARD: Klimatska akcija. – Maire GEOGHEGAN-QUINN: Istraživanje i inovacije. – Rumiana JELEVA: Međunarodna saradnja, humanitarna pomoć i odgovor na krizne situacije. * – Siim KALLAS: Transport. Potpredsjednik Komisije. – Neelie KROES: Digitalna agenda. Potpredsjednica Komisije. – Janusz LEWANDOWSKI: Budžet i finansijsko programiranje. – Cecilia MALMSTRÖM: Unutrašnji poslovi. – Günter OETTINGER: Energija. – Andris PIEBALGS: Razvoj.* – Janez POTOČNIK: Zaštita okoliša. – Viviane REDING: Pravosuđe, temeljna prava i državljanstvo. potpredsjednica Komisije. – Olli REHN: Ekonomska i monetarna politika. – Maroš ŠEFČOVIČ: Potpredsjednik Komisije za međuinstitucionalne odnose i upravu. – Algirdas ŠEMETA: Porezi i carinska unija, revizija i borba protiv prijevara. – Antonio TAJANI: Industrija i poduzetništvo. Potpredsjednik Komisije. – Androulla VASSILIOU: Obrazovanje, kultura, višejezičnosti i omladina.

* Blisko sarađuje s Visokom predstavnicom/potpredsjednicom u skladu sa sporazumima.

Tabela s detaljnim opisom odgovornosti pojedinih resora je u prilogu. Barunica Ashton će biti prva potpredsjednica. Međutim, s obzirom na njene specifične funkcije, ponajprije u Vijeću, Predsjednika će u njegovom odsustvu mijenjati drugi potpredsjednici, redoslijedom prvenstva koji će definisati Predsjednik. Redoslijed prvenstva je sljedeći: Viviane Reding, Joaquín Almunia, Siim Kallas, Neelie Kroes, Antonio Tajani, Maroš Šefčovič.

Idući koraci

Novi sastav Komisije mora potvrditi Evropski parlament prije nego preuzme mandat koji će trajati do 31. oktobra 2014. godine. Kandidati za komesare će doći na pojedinačna saslušanja pred odborima Parlamenta od 11. do 19. januara. Glasanje o povjerenju novom sastavu Komisije u cjelini predviđa se za 26. januar. Na osnovu glasanja o povjerenju, Komisiju će imenovati Evropsko vijeće koja će tada moći započeti s radom.

Imenovanje će se obaviti na osnovu političkih smjernica za novi sastav Komisije koje je Predsjednik iznio prošlog septembra. On je naznačio potrebu za EU vodstvom, oblikujući globalizaciju na osnovu njenih vrijednosti i interesa. Uzimajući globalnu međuovisnost kao polaznu tačku, iznio je program preobrazbe za EU, Evrope koja u srce svog programa stavlja ljude. Naglasio je pet ključnih izazova s kojima se Evropa suočava:

• Ponovno pokretanje ekonomskog rasta danas te osiguravanje dugoročne održivosti i konkurentnosti u budućnosti • Borba protiv nezaposlenosti i jačanje naše socijalne kohezije • Preokret izazova održive Evrope u našu konkurentsku prednost • Osiguravanje bezbjednosti Evropljana • Jačanje EU državljanstva i sudjelovanja

Prioriteti rješavanja ovih izazova biti će predstavljeni u okviru desetogodišnjeg plana vizije za EU u 2020. godini, ponovnim osnaživanjem uključive socijalne tržišne ekonomije koja je simbol evropskog načina života. Struktura raspodjele resora osmišljena je tako da omogući izvršenje ovog ambicioznog programa.

U pismima upućenim svakom komesaru predsjednik Barroso je iznio njihove nove odgovornosti, te naglasio ključnu ulogu Komisije kao pokretača napora EU u rješavanju budućih izazova, kao i nove mogućnosti koje donosi Lisabonski sporazum. Ponovio je svoju predanost programu pametne regulative, uz poštivanje supsidijarnosti i proporcionalnosti, fokusirane na jasnu dodanu vrijednost na nivou EU; obraćanje posebne pažnje čvrstom upravljanju finansijama; te potpuno poštovanje Pravila ponašanja članova Evropske komisije. Takođe je naglasio i potrebu za uspješnim partnerstvom sa državama članicama i drugim institucijama, posebno sa Evropskim parlamentom.

Životopisi sa slikama 26 kandidata za komesare dostupni su na: http://www.ec.europa.eu/commission_designate_2009-2014/index_en.htm

Europa.ba