Evropska komisija pozdravlja stupanje na snagu Lisabonskog ugovora

Lisabonski ugovor stupa na snagu danas, 1. decembra 2009. godine. Ovaj događaj će biti obilježen ceremonijom u Gradu Lisabonu, u zajedničkoj organizaciji portugalske vlade, švedskog predsjedavanja i Evropske komisije. Komisija vjeruje da će novi sporazum omogućiti značajne nove beneficije za građane i smiriti do daljneg institucionalnu debatu. To će omogućiti Evropskoj uniji da se u potpunosti koncentriše na upravljanje neometanim izlaskom iz ekonomske i finansijske krize i pokretanje Strategije 2020 za zeleni razvoj.

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso je izjavio, “Lisabonskim ugovorom se građani stavljaju u središte evropskog projekta. Oduševljen sam što sada imamo odgovarajuće institucije da djelujemo kao i period stabilnosti, tako da možemo usmjeriti svu našu energiju da građanima dajemo ono što im je važno”

Lisabonski ugovor mijenja i dopunjuje važeće ugovore o EU i EZ ali ih on ne zamjenjuje, Njime će Unija dobiti zakonski okvir i neophodne instrumente za suočavanje sa budućim izazovima i odgovaranje na zahtjeve građana.

Lisabonski ugovor će osigurati da građani Evrope izraze svoje mišljenje i budu uključeni u odlučivanje o evropskim pitanjima id a se uvjere das u njihova temeljna prava utvrđena Poveljom. Evropska unija će biti bolje opremljena da ispuni očekivanja  u oblasti energetike, klimatskih promjena, prekograničnog kriminala i imigracija. Njen glas će takođe imati veću snagu na međunarodnoj sceni.

Među ključnim poboljšanjima su:

–  demokratskija, otvorenija i odgovornija Unija – Evropski parlament i državni parlamenti će imati više udjela u procesu donošenja odluka unutar EU a građani će imati pravo da znaju o čemu njihovi ministry odlučuju na nivou EU. Svim građanima Evrope će se dati mogućnost da utiču na predložene EU zakone. –  djelotvornija Unija– kroz djelotvornije i modernizovane institucije. Uključujući brži, dosljednije donošenje odluka po pitanju zakona i reda, čime se EU daje veća sposobnost za borbu protiv kriminala, terorizma i trgovine ljudima. –  više prava za Evropljane– vrijednosti i ciljevi EU će biti jasnije utvrđeni nego prije, a Povelji o temeljnim ljudskim pravima će se dati isti pravni status kao i samim EU ugovorima. –  prominentniji igrač na svjetskoj sceni – otvorena su nova radna mjesta u okviru napora da se bolje povežu različiti elementi evropske vanjske politike, kao što su diplomatija, sigurnost, trgovina i humanitarna pomoć.

Ova poboljšanja osposobljavaju Uniju da uvede promjene da učini da Evropljani budu sigurniji i prosperitetniji i da im pruži mogućnosti za oblikovanje globalizacije.

Deset primjera beneficija za evropske građane:

–  Građani imaju pravo da od Komisije zahtijevaju da predloži novu inicijativu (“Evropska građanska inicijativa”) –  Bolja zaštita građana putem novog statusa koji je dat Povelji o temeljnim ljudskim pravima –  Diplomatska i konzularna zaštita za sve EU građane koji putuju u ili žive u inostranstvu –  Obostrana pomoć unutar Unije u slučaju prirodnih katastrofa ili katastrofa uzrokovanim ljudskim faktorom kao što su poplave i požari –  Nove mogućnosti u rješavanju problema prekograničnih posljedica energetske politike, civilne zaštite i borbe protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji po zdravlje. –  Zajednička akcija u borbi protiv kriminalnih grupa koje krijumčare ljude preko granica –  Zajednička pravila kako bi se izbjegao “šoping azila” tj. slučajevi višestrukog traženja azila od različitih zemalja članica. –  Poduzimanje aktivnosti za suzbijanje terorizma putem zamrzavanja imovine –  Demokratskiji pristup procesu donošenja odluka u EU (ojačana uloga Evropskog i državnih parlamenata) –  Mogućnost da se obezbijedi hitna finansijska pomoć trećim zemljama Prekretnice u istorijatu Lisabonskog ugovora: –  juni 2007.: Evropsko vijeće ustanovilo Međuvladinu konferenciju čiji je cilj izmjena i dopuna postojećih ugovora o EU i EZ –  juli-oktobar 2007.: Međuvladina konferencija –  18.-19. oktobar 2007: Zahtjev za odobrenje Ugovora odobren na nezvaničnom zasjedanju Evropskog vijeća. –  12. decembar 2007.: Predsjednici Evropskog parlamenta, Vijeća i Komisije proglasili Povelju o temeljnim pravima, –  13. decembar 2007.: Potpisivanje novog Ugovora u Lisabonu –  decembar 2007. – novembar 2009.: procedura ratifikacije u svih 27 zemalja članica –  1. decembar 2009: – stupanje Ugovora na snagu

Primjerak Lisabonskog ugovora se može naći na http://europa.eu/lisbon_treaty

Europa.ba