Evropska unija obezbijedila 39 miliona eura za olakšanje posljedica finansijske i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH i Dragan Vrankić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, potpisali su 1. decembra 2009. godine u prostorijama zgrade Institucija BiH, Finansijski sporazum za IPA 2009,  paket za premoštavanje ekonomske krize u BiH u vrijednosti od 39 miliona eura.

„Ovo je paket solidarnosti koji će osigurati da BiH prebrodi i odgovori na globalnu ekonomsku krizu. Ovaj grant predstavlja okidač za značajnu finansijsku potporu u formi zajma od strane međunarodnih finansijskih institucija kao što su Evropska investicijska banka i Evropska banka za razvoj i rekonstrukciju“ – rekao je nakon potpisivanja Sporazuma na pres konferenciji ambasador Kourkulas.

Naglasivši odličnu saradnju sa svim ministrima na svim nivoima vlasti u BiH, ambasador Kourkulas je javno zahvalio na brzom procesu odobravanja i ratifikacije programa za ovaj projekat, uprkos tome što je proces bio kompleksan.

„Želio bih da potenciram dvije pozitivne stvari. Prva je jučerašna odluka Vijeća ministara EU kojom se BiH odobrava makro-ekonomska pomoć u vidu zajma od 100 miliona eura za 2010. godinu. Ova sredstva su potpora stand-by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). I drugo, želim istaći važnost današnjeg dana, jer je stupio na snagu Lisabonski ugovor. Od danas je Visoki Predstavnik za vanjsku politiku osoba koja je odgovorna za vanjsku politiku EU što će donijeti više koherentnosti u odnosima između EU i BiH“ – rekao je ambasador Kourkulas.

„Sredstva će biti korištena za razvoj malih i srednjih preduzeća, značajna ulaganja u infrastrukturu unutar sektora transporta, zaštite životne sredine i energetike i projekte za povećanje iznosa osiguranih depozita“ – kazao je ministar Vrankić, zahvaljujući EK na pomoći.

„Ovo je prvi dio projekta. Drugi dio IPA projekta iznosi 41,5 miliona eura, a od EK smo dobili podršku i za IPA 2010. Zahvalni smo jer je finansiranje kroz infrastrukturu najbolja pomoć ekonomiji zemlje, pogotovo u uslovima kada su umanjene strane investicije“ – rekao je Vrankić.

Ova podrška je dio Evropskog plana za ekonomski oporavak kojeg je Evropska komisija najavila još u novembru 2008. godine.

Europa.ba