EU obezbijedila jedan million eura za podršku politici voda u BiH

Osigurati zaštitu i racionalno korištenje vodenih resursa u BiH uz primjenu načela integralnog upravljanja vodama u skladu sa standardima Europske unije, opći je cilj projekta “Podrška politici voda u BiH” koji je predstavljen na Konferenciji 3. decembra 2009. godine u hotelu “Bosna” u Sarajevu.

Projekat finansira EU kroz program IPA 2007, a provodi ga međunarodni konzorcij na čelu sa PM Group iz Irske. Projekat traje 2 godine i njegova vrijednost iznosi jedan million eura. Korisnici projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležna entitetska ministarstva, Odjel Vlade Brčko Distrikta odgovoran za upravljanje vodama i zaštitu okoliša i Agencije za vode.

Sektor voda u BiH je u zadnjih deset godina proveo ozbiljne reforme koje je Evropska unija značajno podržala s ciljem ugrađivanja politika i zakona EU u zakone Bosne i Hercegovine. Najznačajniji rezultati ovih reformi su uspostava zakonskog i institucionalnog okvira za upravljanje vodama zasnovanih na entitetskim zakonima o vodama i uspostava Agencija za vode. Ipak, mora se još puno toga uraditi kada je u pitanju donošenje podzakonsih akata i njihovo prilagođavanje sa legislativom EU jer Izvještaj o napretku BiH u 2009. godini kojeg je načinila Evropska komisija, govori o limitiranom napretku kada su zaštita okoline  i sektor kvaliteta vode u pitanju.

“U Izvještaju se navodi da se, nažalost, Bosna i Hercegovina u području okoliša nalazi u početnoj fazi. BiH treba da ojača institucije za zaštitu okoliša, posebno na državnom nivou. Također mora usmjeriti pitanja očuvanja okoliša i u druge sektore, kao što su transport, energetika, itd. Izvještaj bilježi  limitiran napredak u sektoru kvaliteta vode. Potrebni su daljnji napori kako bi se osiguralo jedinstveno planiranje riječnih slivova, odgovarajuće konsultacije s javnošću i monitoring između entiteta i Distrikta Brčko”, rekao je Johann Hesse, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, trgovinu i prirodne resurse pri Delegaciji Evropske unije u BiH, u svom obraćanju učesnicima Konferencije.

Ono što treba uzeti u obzir, rekao je Hesse su “nedostatak državne politike i strategije za razvoj sektora voda, nedostatak jasnih planskih dokumenata i prioriteta ulaganja koji se temelje na ekonomskim, tehničkim, socijalnim i ekološkim kriterijima, a koji se mogu koristiti u BiH tokom procesa pregovora o pristupanju Europskoj uniji, nepostojanje jasne strategije za implementaciju EU direktiva,  slab kapacitet za koordinaciju u provedbi aktivnosti koje proizlaze iz međunarodnih konvencija čiji je dio i BiH, nedovoljno razvijen okvir za sudjelovanje javnosti u donošenju odluka vezanih za upravljanje riječnim slivom”.

Cilj ovog projekta, vrijednog jedan miliona eura, je pomoći BiH u ispunjavanju sadašnjih i budućih obaveza prema Europskoj uniji i drugim međunarodnim institucijama, kazao je Hesse, koji je potencirao beneficije ovog projekta.

“Glavne prednosti su prvenstveno koristi za ljudsko zdravlje (smanjivanje bolesti), socijalne koristi (kao što je očuvanje kulturne baštine i rekreacijske mogućnosti), ekonomske koristi (kao što je proizvodnja više robe s manje utjecaja na okoliš i privlačenje investicija) i koristi za ekosisteme i prirodne resurse. Procjenjuje se da ukupne koristi od usklađenosti direktiva o vodama u BiH iznose više od 750 miliona eura.” – zaključuje Johann Hesse.

O očekivanim rezultatima projekta govorio je vođa tima za njegovu realizaciju Senad Pločo a učesnicima skupa obratili su se i predstavnici entitetskih ministarstava koji su naglasili važnost međusobne saradnje u ostvarivanju zajedničkog cilja na nivou BiH. Oisin O’Sullivan, direktor projekta PM Group Ireland, poručio je da se nada pozitivnim rezultatima, te je izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog zalaganja oba entiteta u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Projekat će osigurati i adekvatnu uključenost kantona, općina i sela, javnih komunalnih poduzeća, industrije, poljoprivrede, nevladinih organizacija i javnosti u njegovom provođenju.

Europa.ba