PROGAM ŽAN MONE (JEAN MONNET) PROMOVISANJE EU STUDIJA NA UNIVERZITETIMA ŠIROM SVIJETA

1. Akcija Žan Mone je kreirana u cilju produbljivanja znanja i informisanosti o evropskim integracijama kroz promovisanje nastave, istraživanja i debate o pitanjima Evropske unije (uključujući odnose Evropske unije sa drugim regionima u svijetu i dijalog između naroda i kultura). Od 2007. godine, Program Žan Mone je integrisan u širi Program doživotnog učenja (koji takođe uključuje edukativne programe kao što su Erasmus i Leonardo).

2. Akcija Žan Mone usmjerena je isključivo na visokoškolske (univerzitetske) ustanove. Da bi učestvovale u programu, ove ustanove moraju biti formalno priznate u svojoj zemlji (imati odgovarajući pravni status).

3. Od 2001. godine, Akcija Žan Mone funkcioniše na globalnoj osnovi. Mreža je trenutno aktivna u 62 zemlje na pet kontinenata. Pravo učešća imaju univerziteti iz svih zemalja svijeta i ovim putem se pozivaju da se prijave na projekte Žan Mone.

4. Izbor projekata Žan Mone vrši se putem godišnjih poziva za podnošenje prijedloga. U ime Evropske komisije, za poziv je zadužena “Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu”. Poziv za 2010. godinu je objavljen i oktobru 2009. godine, a rok za predaju prijava je 12. februar 2010. godine (za projekte koji mogu da počnu najranije u septembru 2010. godine).

5. Putem poziva za podnošenje prijedloga, visokoškolske ustanove se mogu prijaviti za dobijanje podrške za sljedeće pod-aktivnosti (podnositelji prijave trebaju pročitati cijeli tekst poziva za podnošenje prijedloga kako bi razumjeli cijeli skup zahtjeva vezan za svaku pod-aktivnost):

• Evropski moduli Žan Mone su kratki kursevi iz evropskih integracija (uključujući odnose Evropske unije sa drugim dijelovima svijeta), koji se sastoje od najmanje 40 časova u akademskoj godini. Moduli mogu biti multidisciplinarnog karaktera (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 3 godine: 21.000€). • Katedre Žan Mone su nastavna mjesta sa specijalizacijom iz studija evropskih integracija. Nastavnici na katedri Žan Mone drže najmanje 90 časova u toku akademske godine u polju studija evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 3 godine: 45.000€). • Katedre Žan Mone „ad personam“ predstavljaju priznanja rezervisana za (i) Žan Mone katedre koje dokažu visok nivo nastave i objavljenih radova na međunarodnom nivou (dostignut, barem djelimično, izvan zemlje boravišta) i /ili (ii) profesore sa istaknutim prethodnim praktičnim iskustvom u polju evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 3 godine: 45.000€). • Centri kvaliteta Žan Mone su jasno označeni kao multidisciplinarne strukture koje objedinjuju naučne, ljudske i dokumentarne resurse za studije evropskih integracija i istraživanje na jednom ili više univerziteta. Svaki centar mora raditi pod rukovodstvom katedre Žan Mone (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 3 godine: 75.000€). • Podrška udruženjima profesora i istraživača specijalizovanih za evropske integracije bavi se udruženjima čiji je eksplicitan cilj doprinos procesu studija evropskih integracija, kao i informisanje o regionalnim ili državnim naučnim i fizičkim resursima u ovom domenu (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 3 godine: 24.000€). • Podrška informacionim i istraživačkim aktivnostima koje se odnose na evropske integracije je ustvari bespovratna pomoć za organizaciju konferencija, seminara i okruglih stolova o procesu evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 1 godine: 40.000€). • Multilateralne istraživačke grupe Žan Mone su partnerstva između najmanje tri katedre Žan Mone iz tri različite zemlje koja vode do stvaranja integrisane akademske mreže sa zajedničkim planom istraživanja i multidisciplinarnim sinergijama u polju studija Evropskih integracija (maksimalan iznos bespovratne pomoći u periodu od 2 godine: 80.000€).

6. Izbor za Žan Mone vrši se centralizovano u Briselu kako bi se obezbijedila potpuna koherentnost u primjeni izbornih kriterijuma na prijave iz svih zemalja. Prijave se podnose direktno “Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizelnu umjetnost i kulturu” na standardnim obrascima prijave. Ne idu preko vladinih odjeljenja, stalnih predstavništava ili drugih formalnih kanala.

7. Izbor se bazira na rigoroznom sistemu kolegijalnog pregleda: nezavisni akademski stručnjaci (univerzitetski profesori) vrše procjenu kvaliteta svake prijave u skladu sa objavljnim kriterijumom. Politički ili geografski razlozi ne igraju nikakvu ulogu u izboru.

8. Prijave se razmatraju na osnovu četiri “kriterija dodjele”: • Kvalitet podnositelja prijave: izvrsnost akademskog profila (CV) u specifičnom području studija evropskih integracija. • Kvalitet metodologije i programa rada: Kvalitet i detalji planiranih nastavnih, istraživačkih i/ili debatnih aktivnosti (sa posebnim naglaskom na akademsku dodanu vrijednost, multidisciplinarne sinergije i otvorenost ka civilnom društvu). • Uticaj i relevantnost rezultata: Vjerovatan uticaj aktivnosti na obrazovanje i/ili obuku na evropskom i/ili svjetskom nivou, sa posebnom pažnjom za aktivnosti izvan EU. • Inovativni karakter: Stepen inovativnosti projekta: stvaranje novih nastavnih, istraživačkih i/ili debatnih aktivnosti (prema potrebi); prijava visokoškolskih ustanova/udruženja u zemljama koje još nisu obuhvaćene Akcijom Žan Mone ili visokoškolskih ustanova/udruženja koja još nisu dobila finansijsku pomoć od Akcije Žan Mone ili koja uključuje akademike koji još nisu primili Žan Mone sredstva za istu vrstu aktivnosti.

9. Pored sufinansiranja, izbor u toku Žan Mone poziva za podnošenje prijedloga donosi prestiž i priznanje kao i mogućnosti za akademsko umrežavanje unutar Žan Mone zajednice.

10. Evropska komisija ne nameće bilo kakve restrikcije na akademsku slobodu primatelja Žan Mone profesure. Mreža Žan Mone je dragocjena i akademski prestižna upravo zato što predstavlja rezervoar nezavisnih i kritičkih analiza o pitanjima Evropske unije. 

Formulari za prijavu su dostupni na: http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2010/call_jean_monnet_action_ka1_2010_en.php

Europa.ba