Tempus Informativni dan u BiH

Nacionalni Tempus ured u BiH u bliskoj saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH organizirao je Tempus Informativni dan u BiH, 09. decembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Glavni cilj ovog događaja je promocija novih mogućnosti iz Tempus/Erasmus Mundus programa, sa posebnim naglaskom na Treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru programa Tempus IV 2007-2013.

“Tempus je ključni program Evropske unije u oblasti visokog obrazovanja koji promovira modernizaciju sistema visokog obrazovanja kroz projekte saradnje  između Evropske unije i zemalja partnera. Od 1997. godine, u okviru ovog programa izdvojeno je više od 27 miliona eura za BiH, a bh. univerziteti su učestvovali u više od 220 projekata” – rekao je u svom obraćanju, Boris Iarochevitch, šef Odjela operacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

Govoreći o zajedničkim projektima,  strukturalnim  i pratećim mjerama kao tri vida aktivnosti koje program obuhvata,  Iarochevitch kaže:

“Zajednički projekti baziraju se na partnerstvu između obrazovne institucije u EU i partnerskih zemalja u cilju razmjene znanja. Glavna poenta je u razvoju novih nastavnih planova i poboljšanja menadžmenta na univerzitetima. Strukturalne mjere se odnose na razvoj i reformu obrazovnih institucija i državnog obrazovnog sistema što uključuje studije i istraživanja, konferencije i seminare, kurseve obuke i savjetovanja. Prateće mjere se odnose na širenje informacija i aktivnosti, kao što su tematske konferencije i studije “.

Naglasivši da Tempus projekat doprinosi provedbi Bolonjskog procesa, Iarochevitch je rekao da program znači i modernizaciju nastavnih programa, prezentira sistem kreditiranja i priznavanja diploma, povećava kvalitet visokog obrazovanja, poboljšava infrastrukturu univerziteta itd. “Uspostavljene su jake veze sa evropskim univerzitetima, stvarajući dugoročan odnos koji pospešuje Tempus projekte. Želim vas uvjeriti da će EU i dalje posebnu pažnju posvećivati visokom obrazovanju, kada je pretpristupni instrument IPA u pitanju. EU će nastaviti obezbjeđivati 2,5 miliona eura svake godine u okviru Tempus programa u BiH”, zaključio je Iarochevitch, zaželivši prisutnima uspješan Tempus Informativni dan.   Finansijska pomoć EU visokom obrazovanju u BiH, bila je tema prezentacije Marie Farrar-Hockley, šefice Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, upravnu reformu i civilno društvo pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

“Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija; prekogranična saradnja; regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i  ruralni razvoj, pet je komponenata IPA programa. Samo prve dvije komponente su otvorene za zemlje potencijalne kandidatkinje, u koje spada Bosna i Hercegovina. Tačke fokusa ovog programa su politički zahtjevi, kao što su  vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina, mediji, reforma javne uprave, pravosuđa, reforma policije; socio-ekonomski uslovi, kao što su ekonomske i fiskalne politike, trgovinska politika, korporativno upravljanje, tržište rada, obrazovanje i zdravstvo, ali i evropski standardi: unutarnje tržište, industrijska politika, regionalni razvoj, poljoprivreda i prehrambena sigurnost, okoliš” – rekla je Farrar-Hockley.

“Prioritet podrške reforme obrazovnog sistema za IPA 2009-2011 bit će ekonomski preduvjeti: unapređenje reforme obrazovanja znači unapređenje gospodarstva i razvoja društva”- izjavila je Farrar-Hockley, podsjetivši na značenje Evropskog partnerstva 2008. Ono obuhvata provedbu državnih zakona u oblasti visokog obrazovanja, rješavanje fragmentacije obrazovnog sistema i preklapanje funkcija između različitih nivoa organizacije, sprečavanje segregacije djece po nacionalnoj osnovi u školama, te izrada integrirane istraživačke politike.

Govoreći o izvještaju EK o napretku BiH u 2009. godini, Farrar-Hockley je kazala da je u oblasti obrazovanja napravljen mali napredak. “Bosna i Hercegovina treba da nastavi sa naporima za punu provedbu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju, da radi na uspostavi Nacionalnog kvalifikacijskog okvira i osiguranje kvaliteta, te  rješavanju pitanja obrazovanja u cilju zadovoljavanju potreba tržišta rada i razvoj koncepta cjeloživotnog učenja.

U okviru Tempus informativnog dana, učesnicima su se obratili i Suad Muhibić, šef Nacionalne Tempus kancelarije u BiH, prorektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Hazim Bašić, te Piia Heinamaki, iz Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelizaciju i kulturu, sa sjedištem u Briselu.

Europa.ba