Zvanični početak projekta koji je finansirala Evropska unija “Podrška reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”

Pozivaju se svi predstavnici sredstava informisanja na zvanični početak projekta “Podrška reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, koji će se održati 16. decembra u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina Bana 7/II, sa početkom  u 11:00 časova.

Sveukupni cilj projekta je unapređenje reforme sistema visokog obrazovanja, kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada u borbi protiv nezaposlenosti, te dala podrška ekonomskom i društvenom razvoju.

Ovaj cilj će se realizirati kroz izričito sprovođenje dvije ključne komponente projekta, naime priznavanje kvalifikacija i upravljanje univerzitetima. U okviru prve komponente, projekat će imati za cilj povećanje akademske mobilnosti u BiH i inostranstvu, kao i povećanje mobilnosti radne snage u okviru evropskog tržišta rada putem priznavanja diploma u skladu sa Lisabonskom konvencijom o priznavanju. Druga komponenta projekta obuhvatit će institucionalni razvoj BiH univerziteta sa ciljem povećanja isplativosti poslovanja njihove administracije i menadžmenta, a putem uvođenja modela integriranog univerziteta.

Evropska unija je obezbijedila 1,1 milion eura za ovaj projekat, za koji se očekuje da će trajati 24 mjeseca. Projekat provodi međunarodni konzorcij predvođen njemačkom kompanijom GOPA Consultants.

Za više informacija, molimo vas kontaktirajte: Gđa Zora Stanić, Služba za odnose s javnošću, Delegacija Evropske unije u BiH, tel: 033 254 732 G-din. Paul Rinderu, vođa tima, GOPA Consultants, tel: 033 218 754

Europa.ba