Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i komesar za proširenje EU Olli Rehn o produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini

Catherine Ashton, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Olli Rehn, komesar za proširenje EU, pozdravili su odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, da produži mandate međunarodnih sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini.

“U potpunosti podržavamo odluku visokog predstavnika da produži mandat međunarodnih sudija i tužilaca u oblasti ratnih zločina do 31. decembra 2012. godine. To je prava odluka u pravo vrijeme. Međutim, žalimo što domaće vlasti nisu same blagovremeno reagovale. Sada je od suštinske važnosti da se što prije postignu potrebni uslovi kako bi Bosna i Hercegovina mogla ispuniti svoje međunarodne obaveze u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

U potpunosti dijelimo mišljenje tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sergea Brammertza, da je daljnje prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca od suštinske važnosti kako bi bila zadovoljena pravda za žrtve i omogućen rad MKSJ.

Takođe je od najveće važnosti da se Bosna i Hercegovina efikasno bori protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vladavina prava je ključni preduslov za funkcionalnu demokratiju i preduslov za svaku zemlju koja želi da se pridruži Evropskoj uniji.

EU je i dalje spremna da pruža podršku pravosudnom sistemu u Bosni i Hercegovini i opredijeljena za jačanje kapaciteta sudija i tužilaca u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.”

Europa.ba