30-ta godišnjica UN Konvencije o pravima žena: EU naglašava snagu ljudskih prava za iskorjenjivanje diskriminacije po polnoj osnovi

30-ta godišnjica međunarodne Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) daje veliku mogućnost da se razmotri situacija kada su u pitanju prava žena u svijetu. Uprkos napretku u unaprijeđenju jednakosti polova, diskriminacija po osnovi pola još uvijek prožima sve segmente društva. Jednakost polova je poglavlje tijesne saradnje između Evropske unije i međunarodnih i regionalnih organizacija. Evropska unija posebno sarađuje sa partnerskim zemljama u borbi protiv diskriminatornih praksi i zakona. EU putem svojih finansijskih instrumenata podržava prateće aktivosti organizacija civilnog društva kao što su zagovaranje, pružanje i davanje podrške žrtvama.

Catherine Ashton, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske odnose i sigurnosnu politiku je izjavila: “Ovu Konvenciju su ratifikovale skoro sve zemlje svijeta i u mnogim zemljama je dovela do provjere ustava i drugih zakonskih propisa koji su sada ugradili principe jednakosti polova. Međutim još uvijek se puno toga mora uraditi. Ono što je zabrinjavajuće jeste da su zemlje, koje su ratifikovale Konvenciju, zadržale zakone koji su diskriminatorni za žene u oblastima kao što su ostavinska prava), prenos državljanstva ili pravo na vlasništvo. EU će se i dalje aktivirati u ovim kritičnim oblastim a zajedno sa partnerskim zemljama i organizacijama.”

Istorijat

Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije protiv žena (CEDAW) je usvojila Generalna skupština UN prije trideset godina, 18. decembra 1979. godine. U ovoj godini takođe slavimo 10-tu godišnjicu Opcionog protokola Konvencije. Do današnjeg dana, 186 zemalja je ratifikovalo Konvenciju a od njih je 98 ratifikovalo Opcioni protokol.

Informacije o provedbi Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, kao što su izvještaji koje priprema UN Komitet za uklanjanje diskriminacije žena, su osnova za iskren i konstruktivan dijalog između  EU i njenih zemalja partnera. Nedavni primjer razgovora na ministarskom nivou o jačanju uloge žena u društvu je konferencija koja je organizovana u Marakešu 11-12. novembra u okviru Unije za Mediteran. Prošlog 25. septembra 2009, Evropska unija, Afrička unija i Ujedinjene nacije su u Njujorku organizovale radni doručak na visokom nivou kako bi razgovarali o zalaganju organizacija za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN broj 1325(2000) o ženama, miru i sigurnosti. Ovi razgovori su se odvijali u vrijeme usvajanja dvije nove rezolucije o ženama, miru i sigurnosti od strane Vijeća sigurnosti UN (rezolucije 1888 i 1889), koje značajno doprinose jačanju međunarodne odgovornosti za seksualno nasilje nad ženama.

Održavanje sistematskih rasprava o pravima žena između EU i zemalja partnera je ključ za ispunjavanje “Smjernica EU o nasilju protiv žena i djevojčica i borbi protiv svih oblika diskriminacije protiv njih”. Kao dio provedbe ovih smjernica, EU podržava niz aktivnosti organizacija civilnog društva u praćenju provedbe i podizanju svijesti o CEDAW, posebno kroz “Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava”.

Osim toga, kroz tematski program “Ulaganje u ljude”, Evropska komisija je nedavno pokrenula poziv za dostavljanje prijedloga projekata o jačanju kapaciteta ne-državnih aktera na promovisanju prava žena i jednakosti polova u mediteranskim zemljama, uz rok za podnošenje prijedloga do 8. februara 2010. godine.

Za više informacija molimo vas posjetite web stranicu: http://ec.europa.eu/external_relations/human_rights/women/index_en.htm

Europa.ba